IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

2005-та може да се определи като година на суровините

Цените на петрола, медта, алуминия, златото, платината и среброто достигнаха рекордни стойности

11:47 | 23.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
2005-та може да се определи като година на суровините
Тази година може да се определи като отлична за търгуваните на стоковите пазари инструменти, след като цените на петрола, медта, алуминия, златото, платината, среброто, портокаловия сок, захарта, семената и др. достигнаха рекордни стойности.

В голяма степен ръстът в цените на стоките се предопредели от развихрилите се в САЩ урагани отвели цените на петрола, портокаловия сок и семената до рекордни стойности.

Ръстът в цената на металите пък се предопредели в голяма степен от опасенията относно повишаващите се в САЩ лихви, както и от силното им търсене вследствие на значителния растеж на развиващи се икономики като Китай и Индия.

След силния ръст в цените на стоките въпросът, който притеснява инвеститорите, е какво ще се случи през следващата година. Мнозинството от анализаторите са положително настроени за цените на стоките през следващата година.

Според тях цените на металите могат да продължат своя ръст и през следващата година след достигнатите през 2005 рекордни стойности.

Добри са перспективите пред цената на златото, което се повиши до 25-годишен максимум през този месец, достигайки ниво от 543 долара за тройунция на 12 декември, най-високо ниво от 1981 година.

Въпреки че след това цената на златото отбеляза дълбока корекция, понижавайки се под психологическото ниво от 500 долара за тройунция, анализаторите очакват ръстът в цената на благородния метал да се възобнови през следващата година и особено през второто полугодие.

Тогава според общите очаквания повишението на краткосрочните лихви в САЩ ще е вече в миналото и доларът, от който цената на благородния метал е силно зависима, ще усети низходящ натиск спрямо останалите основни валути.

В същото време движещата сила за повишението в цената ще продължава да е силното търсене на метала от страна на институционални инвеститори, както и потреблението му в страни като Индия.

В тази насока следващото ниво на съпротива, според анализаторите, е 550 долара за тройунция.

Друг генератор на ръст в цената на златото е прогнозираното трансформиране на част от инвестициите в петрол в такива в злато вследствие на значителното повишение в цената на ценната суровина.

От друга страна производството на злато е относително ограничено в потенциала си за нарастване поради липсата на значителни инвестиции за откриване на нови залежи през последното десетилетие вследствие на ниската му цена от последните години.

Според анализатора Пол Младенович от базираната в Ню Джърси финансова агенция РM Financial Services, съществуват всички необходими предпоставки цената на златото да регистрира повишение от нови 20% през следващата година.

На фона на ръста в цената на златото добре се представя и цената на среброто, което се повиши до нов 18-годишен максимум над 9 долара за тройунция на 12 декември.

Добри, според анализатори, остават и перспективите за ръст в цената му през следващата година, като според някои от тях среброто ще се търгува на нива между 10 и 12 долара до края на пролетта, а други считат, че до края на годината могат да бъдат достигнати нива между 12 и 14 долара за тройунция.

За сравнение към момента тройунция от метала с доставка през януари се търгува при цена от 8.20 долара.

До нов исторически рекорд се повиши в началото на декември и цената на медта при ниво от 2.18 долара за паунд.

Ръстът в цената на метала в голяма степен се предопредели от спада на запасите на стоковите борси до рекордно ниско равнище през тази година, както и на непрекъснатите спорове между работниците и компаниите в сектора.

Тук очакванията на анализаторите са малко по-консервативни, като след рекордното повишение в цената на метала много от тях очакват цената да се понижи към нива от около 1.50 през следващата година, в резултат на значителните инвестиции в сектора в Китай, което ще доведе до значително повишение на запасите на метала догодина.

Платината се повиши до 25-годишен максимум при ниво от над 1000 долара за тройунция на 9 декември, но цената на паладия все още значително изостава.

И тук анализаторите са относително консервативни, като смятат, че средната цена на платината през следващата година ще е в диапазона около 850-950 долара за тройунция.

Те са значително по-положително настроени относно цената на паладия, който според тях ще намали разликата си с цената на платината и ще достигне нива между 350 и 400 долара за тройунция през следващата година. За сравнение към момента цената на паладия е на ниво от около 250 долара за тройунция.

До 10-годишен максимум се повиши и цената на захарта, след като регистрира стойност от над 14 цента за паунд през този месец, като анализатори прогнозират, че суровината може да продължи да се повишава и през следващата година до нива около 20-25 цента за паунд.

Сполучлива бе годината и за кафето, което отбеляза шестгодишен максимум при ниво над 1.40 долара за паунд през март. Тук анализаторите прогнозират, че въпреки значителната волатилност в цената на суровината, тя има потенциал за ръст от 20 до 30% догодина.

През 2005 продължи силното поскъпване на енергийните суровини, подсилено от развихрилите се в САЩ урагани, които отведоха цената на суровия петрол до исторически максимум при ниво от 71.40 долара през август. През следващите месеци обаче последва корективно поевтиняване и цената достигна нива от около 58 долара за барел.

За това съдейства и решението на страните от ОПЕК да не намаляват дневното си производство, което на нива от около 30 млн. барела е най-високо за последните 25 години.

Анализаторите обаче не очакват спада в цената на петрола да се задълбочи значително и да се наблюдават нива под 50 долара за барел, като според тях цената на петрола може да се задържи на настоящите си нива през следващата година.

Причина за това са добрите фундаментални данни за търсенето на ценната суровина от развиващите се големи световни икономики като Китай и Индия.

В същото време предлагането на суровината разполага с минимален потенциал за нарастване и в тази насока всяко сътресение, като атентати, войни, или природни бедствия, ще е силен катализатор за ръст в цената.

Значително повишение отбеляза и цената на природния газ през тази година. След като приключи миналата година на ниво от 7.10 долара за MMBtu, цената регистрира ръст от 122% до декември, достигайки най-висока стойност при ниво от 15.78 долара за MMBtu през тази седмица.

И тук анализаторите прогнозират, че е възможна корекция след рекордното поскъпване в краткосрочен аспект, но в средносрочен не очакват значителен спад в цената на суровината през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 23.12.05 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още