IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От катастрофа до имунитет в общността: Бергамо с надежда за „естествена ваксина“

Провинцията е по-слабо засегната от втората вълна на коронавируса вероятно и заради високия брой заразени през пролетта, което им осигурява известен имунитет

12:22 | 06.12.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

„Уверен съм, че по-голямата част от хората, които са имали досег с вируса, са защитени от тази инфекция или ако се заразят пак с различен щам, ще изкарат инфекцията по-леко“, допълва той.

Бергамо не е единствената гореща точка за вируса, която сега е пощадена от друга голяма вълна заразени. Из цяла Ломбардия провинциите, които през пролетта отчетоха най-много смъртни случаи, сега изглежда са по-малко засегнати. Бреша и Кремона например регистрират малък брой нови случаи през последните седмици.

„Корелацията е много, много значима“, коментира Джузепе Ремуци, професор и директор на Института „Марио Негри“, който провежда свои собствени тестове за антитела. „В северните райони, където циркулира [през пролетта], вирусът не може да намери хора, които да зарази“, допълва той.

Може да се окаже, че „в Бергамо хората се страхуват повече и следователно следват по-внимателно ограниченията“, признава той, но отхвърля идеята, че това може да бъде решаващ фактор. „Не съм убеден, че това е обяснението, тъй като мисля, че поведението в Ломбардия е доста хомогенно“, посочва той.

Сега има „степен на естествен имунитет, имунитет на общността“, казва той и добавя, че предпочита да не използва термина „стаден имунитет“, който обикновено се определя при заразени между 50% и 90% от населението в зависимост от заразността на вируса. „Все още сме далеч от това“, подчертава Ремуци.

„Знаем, че когато скоростта на репродукция на вируса е над 1, тогава случаите се увеличават експоненциално“, допълва Лука Форести, лекар и главен изпълнителен директор на Centro Medico Agostino, група клиники. „Ако не е много над 1, дори 15 до 25 процента от хората с антитела могат да бъдат достатъчни, за да изпратят [репродуктивната скорост на вируса] под 1 и да накарат броят на новите случаи да намалее експоненциално“, казва той. "Тази малка разлика може да направи голяма разлика за няколко дни ... Наричам го малък стаден имунитет“, посочва той.

С оглед на наближаващата икономическа катастрофа от последователните блокади някои се надяват, че така нареченият имунитет на общността може да им помогне да аргументират облекчаването на коронавирусните ограничения и да отворят икономиката. Местният депутат Стефано Бенини, който не е свързан с никоя партия, писа по-рано този месец до здравния министър Роберто Сперанца и губернатора на Ломбардия Атилио Фонтана. В писмото си той казва, че е „грешка“ „несправедливо да се санкционират райони [като Бергамо], където хората не изпитват сериозни проблеми“.

Такова решение обаче, дори технически разумно, би могло да бъде политически проблематично. Според Форести е „много по-лесно“ да се запазят ограниченията в целия регион, отколкото да се прави разлика между отделните провинции. „Все едно да кажете, че хората на възраст над 65 години трябва да останат вкъщи или че тези с антитела могат да излязат навън. Тези идеи не са технически погрешни, а политически сложни“, посочва той.

Научният комитет от Ломбардия „обмисля разхлабване на ограничения в райони като Бергамо ... ако това не влоши ситуацията или не навреди на останалата част от региона“, коментира губернаторът Фонтана пред Politico.

Засега повечето жители на Бергамо едва ли ще почувстват, че катастрофата по-рано тази година си струва относително по-лесното пътуване в момента. Мнозина все още оплакват изгубени членове на семействата си или се борят да поддържат бизнеса си, дори ако не им се е наложило да преминат през нуждата от медицинска помощ през пролетта.

Освен това възстановяването може да е само временно, тъй като учените не са сигурни колко дълго могат да продължат полезните ефекти от имунитета в общността. „Това, което знаем, е, че продължава около шест месеца“, казва Форести и допълва, че дори и имунитетът да трае 2 или 3 години, „трябва да изчакаме, докато стигнем там“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
evlogi
преди 3 години
Брей , тука имало и един дето има богата експертиза за ваксините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
ми супер ! ,ше икономисат от ваксини ... то не че много смисъл от тях има де ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още