IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Mеrrill Lynch съветва инвеститори да купуват британски дългови книжа

Анализатори от инвестиционната банка Merrill Lynch (ML) съветват инвеститорите да продават дългови книжа с фиксирана доходност на страните от еврозоната и да ги заменят с британски

16:43 | 19.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
Mеrrill Lynch съветва инвеститори да купуват британски дългови книжа
Анализатори от инвестиционната банка Merrill Lynch (ML) съветват инвеститорите да продават дългови книжа с фиксирана доходност на страните от еврозоната и да ги заменят с британски поради перспективата лихвите във Великобритания да се понижават, а тези в еврозоната да се повишават през следващата година.

Според тях различната ситуация в двата региона ще доведат до различна лихвена политика през следващата година, с което инвеститорите в дългови ценни книжа ще трябва да се съобразят.

Във Великобритания инфлацията се забавя и това може да позволи на Английската централна банка (АЦБ) да понижи лихвите, докато признаците за възстановяване на икономиките в еврозоната, както и опасенията за растяща инфлация могат да принудят ЕЦБ да повиши лихвите.

Прогнозата им е твърде песимистична и за пазара на правителствени облигации на страните от еврозоната, който според тях ще един от най-зле представящите се през следващата година.

Според тях разликата между лихвите на британските и немските правителствени облигации, която е близо 1 процентен пункт към момента, ще изчезне през следващата година.

През август тази година АЦБ понижи краткосрочните лихви в страната с 25 базисни пункта за пръв път от две години насам до ниво от 4.5% на годишна база.

Според прогнозата на Merrill Lynch централната банка на страната ще продължи с понижението на лихвите и в края на годината те ще са на ниво от 3.75% на годишна база.

Понижението според анализаторите ще се предопредели от забавянето на ръста на британската икономика. На 5 декември централната банка на страната занижи прогнозата си за ръст на икономиката през тази година до 1.75%, което е и най-ниската годишна стойност от 1992 година насам.

В същото време инфлацията в страната през ноември отбеляза второто си поредно месечно понижение в резултат на понижението на енергийните цени. Инфлацията е възлязла на 2.1% на годишна база през ноември на фона на нивото й от 2.3% през октомври.

Според анализатори понижението й може да продължи и през следващите месеци и да достигне ниво от около 2%, каквито са и правителствените цели.

На противоположния фронт анализаторите очакват по-нататъшно повишение на краткосрочните лихви в еврозоната, след като на 1 декември те бяха повишени с 25 базисни пункта до 2.25% на годишна база, за пръв път от пет години насам.

Инфлацията в еврозоната трайно се е настанила над желаното от ЕЦБ ниво при 2%, като през ноември тя възлезе на 2.3%.

От Merrill Lynch прогнозират повишение на лихвените нива в еврозоната до 3.5% до края на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 19.12.05 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още