IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Америка и преди е губила имиджа си, но винаги го е възстановявала

Геният на американската система е в способността й за самокорекция

14:06 | 29.10.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Днес САЩ са въвлечени в поредното съперничество между велики сили, но прекараха последните няколко години, прахосвайки този жизненоважен капитал. За щастие не всичко е загубено. Американците имат къса памет по отношение на меката сила: Те си мислят, че страната винаги е била обичана в миналото. Свидетелствата обаче са разнопосочни.

Планът Маршал, който демонстрира инициативността и щедростта на САЩ след Втората световна война, беше последван от Маккартизма (по името на републиканския сенатор Джоузеф Маккарти - бел. прев.), който накара дори близки съюзници да заключат - както се казва в един таен доклад от ерата на президента Айзенхауер - че Америка „не изпитва истинска привързаност към някои от основните ценности на демократичното общество."

През 60-те години идва Виетнамската война, която нанесе кървяща рана на американския престиж. "Тя очерта мрачната картина на световна суперсила, убиваща или раняваща сериозно по хиляда цивилни седмично, докато се опитва да подчини една малка, изостанала нация, ползата от което е под сериозно съмнение", бе признато в меморандум на Министерството на отбраната.

По времето на Роналд Рейгън различни въпроси - от разполагането на ядрени ракети със среден обсег в Европа до „мръсни войни“ в Централна Америка - предизвикаха гневни международни протести срещу САЩ. А при президента Джордж Буш инвазията срещу Ирак през 2003 г. бързо изчерпа съчувствието, на което САЩ се радваха след терористичните атаки от 11 септември 2001 г. В миналото Америка е опетнявала репутацията си и дори е правила катастрофални грешки, но всеки път престижът на САЩ в крайна сметка се е възвръщал.

Една от причините за това е, че репутацията на Америка не се свежда само до американския президент. В краткосрочен план президентът е символът на мощта и политиката на САЩ на световната сцена. Но президентите идват и си отиват, така че в дългосрочен план престижът на страната е повече отражение на разпространението на популярната й култура, привлекателността на нейната политическа система и основополагащи идеали, и динамизма на икономиката и обществото й.

Тук има причина за безпокойство: Проучването на Pew показва, че чуждите общества вярват, че САЩ са станали по-малко ангажирани в защита правата на своите граждани. (За промяната на това убеждение не помага фактът, че Холивуд е една от жертвите на пандемията.) И все пак САЩ все още притежават силно привличане.

Това, че движението „Животът на черните е важен“ предизвика протести в знак на солидарност в други държави, може да изглежда като удар по престижа на САЩ, но всъщност подчертава способността на американските социални движения да вдъхновяват съчувствие и подражание по целия свят. Това също е форма на власт.

И накрая, ако имиджът на Америка е накърнен в наши дни, това важи и за китайския. Благосклонността към Пекин в глобален план се срина заради Covid-19 - пандемия, с която САЩ може да не се справят, но всъщност Китай отприщи. Недоверието към Си Дзинпин също е на рекордни нива, достигайки 70-80% във всички анкетирани страни с изключение на една. Да, Си все още е по-популярен от американския президент в много държави, но  Тръмп вероятно ще слезе от политическата сцена доста преди него, а все по-репресивната и отблъскваща китайска политическа система, която го създаде, ще си остане.

Американците не трябва да остават безразлични към отстъплението в мека сила през годините на Тръмп. Това показва колко бързо една демократична суперсила може да се превърне в обект на международно възмущение и дори съжаление. Геният на американската система обаче винаги е бил в способността й за самокорекция. След като ерата на Тръмп приключи, ще разберем дали американската мека сила ще се възстанови, както го е правила в миналото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 1
george353
преди 3 години
Тръмп е резултат от разпадането на американската кохезия. Той е симптом, а не причина. Бъг в системата предизвикан от невиждано до сега разцепление в обществото. Единствен аналог до някъде е времето преди гражданската война. През последните месеци са продадени рекорден брой огнестрелни оръжия, а омразата между отделните обществени прослойки е огромна. Байдън от нафталина не е носител на светлина, а на лоша миризма. Идейно и морално празен, купен и продаден безброй пъти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
така, така, мъни мъни, усещате ли жегата вече? Правилно усещате - някои процеси за мъни мъни, наистина ще бъдат необратими. for good.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
LuckyYou
преди 3 години
Аз само едно нещо се чудя - ако Тръмп беше толкова изкуфял (Забравящ), колкото е Байдън, каква помия щеше да се изсипе от медиите върху него ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
LuckyYou
преди 3 години
Проблемът е че Байдън е напълно изкуфял. Има бели петна, забравя си мисълта, изведнъж сменя темите, говори за едно после за друго, не говори по темата. Имайте предвид че това е много страшно. Медиите пускат пълна мъгла над това, че Байдън просто забравя значително, но американците не бива да допускат този човек да им е президент (защото не е ясно колко по-зле може да стане. Хората са го казали - внимавай какво си пожелаваш!)! Тръмп е сприхав и странен, но в никакъв случай не е изкуфял.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
А белите прахчета и вървят с Бум-бум!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Америка и преди е губила имиджа си, но винаги го е възстановявалаПеше, а какъв ще е етническият състав на САЩ след 2050-та?Колко % църни> ?А колко % църни са N-то поколение безработни и живеят от белипрахчета и социални помощи?Беше то, Пеше, беше....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
Според мен пък Тръмпа е точното олицетворение на САЩ, а ако трябва да избирам между двамата - тръмп определено. Той е прости инфантилен, което не е незаконно, но поне не взима пари от съмнителни държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
Money
преди 3 години
Тук не става дума само за имиджДоналд Тръмп нанесе тежки поражения върху самата същност на САЩ. Още един негов мандат и процесите ще бъдат необратими
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още