IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските и японските акции - изгодни инвестиции през 2006 г.

На Острова основният проблем на компаниите ще бъде свиването на маржа на печалбата, в резултат на спада на потребителските разходи, съчетан с покачването на разходите за труд, суровини и енергия

16:40 | 13.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските и японските акции - изгодни инвестиции през 2006 г.

Акциите на европейските и японските компании ще бъдат сред най-изгодните инвестиции през 2006 година, показват данните от проучване на F&C Asset Management.

Според тях доброто представяне на фондовите пазари по света ще продължи и през следващата година, в резултат на положителните финансови резултати на големите компании и растежа на световната икономика. В Япония сигналите за край на дългогодишната рецесия стават все по-често явление, европейската икономика също бележи признаци на възстановяване. Немският борсов индекс DAX30 се е повишил с над 26% за последните 12 месеца, а френският CAC40 e добавил близо 25%. Японският Nikkei 225 бележи повишение от над 45% на годишна база.

Пол Найвън, шеф на отдела за управление на активи в F&C Asset Management, отбелязва, че дори и традиционно нисковолатилният индекс FTSE All Share регистрира ръст от над 15% на годишна база. Според него, въпреки силното поскъпване през последните 12 месеца, цените на акциите все още изостават от ръста на корпоративните печалби. Найвън отбелязва, че е възможен известен спад на американския пазар, където очаква забавяне на икономическия растеж.

Ричард Пеърсън от Framlington Financial Fund очаква спад на цените на корпоратвните ценни книжа в САЩ и Великобритания през 2006 година. Серията от повишения на лихвения процент, предприети от Федералния резерв, би могла да окаже негативно влияние върху фондовия пазар.

На Острова основният проблем на компаниите ще бъде свиването на маржа на печалбата, в резултат на спада на потребителските разходи, съчетан с покачването на разходите за труд, суровини и енергия“, казва още Пеърсън.

Според него както във Великобритания, така и в САЩ през идната година ще могат да бъдат открити отделни позиции, които ще отбележат сравнително висок ръст, въпреки общата негативна тенденция. Подобна перспектива се очертава пред компаниите от финансовия сектор, които биха могли да реализират ръст на печалбите, вследствие на по-високите лихви отвъд океана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още