IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Приключва ли повишението на лихвите в САЩ?

След 18 месеца, през които Fed повишаваше лихвите в най-голямата световна икономика, анализатори очакват достигане на края на този период

11:50 | 13.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
Приключва ли повишението на лихвите в САЩ?

След 18 месеца, през които Федералният резерв (Fed) на САЩ повишаваше лихвите в най-голямата световна икономика, анализатори очакват достигане на края на този период. Днес е поредната среща на Fed, като инвеститорите широко очакват ново повишение на краткосрочните лихви в страната с 25 базисни пункта.

В същото време мнозинството е на мнение, че на нея ще бъде загатнатo настъпването на края на процеса на повишението на лихвите, със стабилизирането на инфлацията.

Ако повишението стане реалност, това би било 13-то поредно повишение на лихвите от стартирането на процеса на тяхното увеличаване и ще доведе до ниво на лихвите от 4.25% на годишна база, което ще бъде и най-високото им равнище от май 2001 година.

Възможно е още едно последно повишение на лихвите в САЩ в началото на следващата година на срещата на Fed на 31 януари, което да отведе краткосрочните лихви до ниво от 4.5%, след което повишението им временно ще прекъсне.

Все пак има и анализатори, които смятат, че след напускането на Алан Грийнспан като председател на Федералния резерв и наследяването му от Бен Бернанке, новият председател може и да продължи политиката на повишение в борбата срещу инфлацията още на първата среща под негово ръководство, която ще се проведе на 28 март догодина.

Според тях Бернанке ще продължи с повишението на лихвите до достигане на ниво от 5% на годишна база, което се счита за равновесно защитаващо икономиката от инфлация и в същото време без съществено ограничително въздействие върху щатската икономика.

Повишението на лихвите в САЩ стартира през юни миналата година, когато лихвите бяха на рекордно ниското равнище от 1% на годишна база, което бе и най-ниската им стойност от 46 година насам.

Това, което инвеститорите ще следят с интерес, е начинът на изразяване на Fed относно бъдещата лихвена политика и дали ще бъде запазена досегашната политика на резерва за “умерено” повишение на лихвите в страната.

В очакване на решението на Fed и след силния си спад вчера спрямо останалите основни валути, доларът спечели известни позиции днес. Еврото се понижи до 1.1910 долара, след като вчера регистрира най-висока стойност от 1.1973 долара.

Спечелването на позиции спрямо останалите валути стана въпреки рекордния бюджетен дефицит на най-голямата световна икономика, обявен в понеделник. През ноември бюджетният дефицит на САЩ е достигнал рекордните 83,06 млрд. долара, което значително превиши регистрирания през октомври дефицит в размер на 57,9 млрд. долара, оказвайки се над средните прогнози на анализаторите за стойност от 65 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още