IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

IBD определи десетте най-бързорастящи компании

Критерий при подбора им е бил реализиран ръст от минимум 50% за последните три години както в печалбата

14:29 | 12.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
IBD определи десетте най-бързорастящи компании
Финансовото Интернет издание Investor's Business Daily (IBD) определи десетте най-бързо развиващи се компании в света.

Критерий при подбора им е бил реализиран ръст от минимум 50% за последните три години както в печалбата, така и в приходите на компаниите, при ограничително условие за ръст от поне 50% в приходите и печалбата на компаниите за последните четири тримесечия.

При избора е било поставено също така изискване цените на акциите на компаниите да са над 15 долара.

Номер едно в класацията на финансовото издание заема Интернет-компанията Google. Интернет “феноменът”, както определят групата, има отлични показатели. Ръстът на печалбата за последното тримесечие е над 7 пъти, при почти двойни приходи, а възвръщаемостта на активите регистрира значителните 43%. Акциите на Интернет гиганта са се повишили със 139%.

На второ място е щатската компания Ultra Petroleum Corp, която проучва, експлоатира и отдава под наем нефтени и газови находища основно в Китай. За последното тримесечие приходите на групата са се повишили със 101%, а печалбата е нараснала със 118.3%. За последната една година акциите на компанията са нараснали с близо 150%.

На трето място се нарежда китайската компания China Medical Technologies. Групата, която се занимава с производство на техника за разбиване на туморни клетки, е с тригодишен ръст в продажбите си от цели 90%.

На четвърто място е бразилският нискобюджетен самолетен превозвач Gol Linhas Aereas Inteligentes S.A. Компанията е с ръст в печалбата си от 168% за последните три години, като за същия период продажбите са били със среден годишен ръст от 81%. Авиопревозвачът има забележителните 53% възвръщаемост на активите, като през тази година се очаква ръст от 80% спрямо предходната. За последната една година акциите са се повишили със 73.4%.

Средата на класацията заема щатската ASV Inc., производител на превозни средства за всички сезони. Компанията бележи ръст от 138% в печалбата си за последните три години. Акциите са се повишили с 25% за последната една година.

На шеста позиция е друга щатска компания - Southern Peru Copper Corp. Медодобивната компания, една от най-големите в света, продължава да се облагодетелства от растящите цени на суровината, които надминаха 2 долара за паунд през тази седмица. Дивидентът на групата се повиши шест пъти до август 2005 година, а възвръщаемостта на активите й е 65%. За последната една година акциите са нараснали с 55%.

На седмо място е друг производител на медицинско и козметично оборудване - Syneron Medical. За последните три години печалбата на компанията е нараснала със 170% благодарение на ръста от 107% в приходите й. Възвръщаемостта на активите й е 50%, а ръстът в цената на акциите е 63% за последната една година.

Осмата позиция заема миннодобивната компания Valley of the Rio Doce. Бразилската компания, една от най-големите, които добиват желязна руда в света, е облагодетелствана от ръста в търсенето на суровината основно от страна на китайските стоманодобивни компании.

През последните три години продажбите й са нараснали с по 60% годишно, като се очаква печалбата за тази година да се удвои спрямо миналата. За последната една година акциите са се повишили със 71%.

На девета позиция е петролната компания Edge Petroleum, чиято печалба регистрира годишен ръст от 142% за последните три години. През последните четири тримесечия приходите й са се увеличавали с между 45 и 123% на годишна база. За последната една година акциите й са се повишили с 80%.

На последно е друга петролна компания - XTO Energy. От февруари 2004 година до момента компанията е повишила четири пъти изплащания дивидент. За добрите резултати е допринесъл ръстът в цената на петрола. За последната една година акциите на компанията са се повишили с 83.5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още