IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще се случи, ако ЕС и Великобритания не постигнат търговска сделка? II част

Остават няколко области със сериозни разногласия, които могат да изострят отношенията дотолкова, че ключови операции да бъдат блокирани след 1 януари 2021 г.

11:17 | 06.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Граждански права и имиграция

Правата на гражданите на Великобритания в ЕС и обратно ще бъдат защитени, докато Споразумението за оттегляне остане в сила. Внезапното прекратяване на търговските преговори обаче може да затрудни решаването на нерешени проблеми с имиграцията.

Най-важното е какво ще се случи с гражданите на ЕС, които пропуснат крайния срок за кандидатстване през юни 2021 г. за схемата за пребиваване на Острова. Кампании и адвокати във Великобритания лобираха в Министерството на вътрешните работи да бъде удължен срокът за кандидатстване, за да минимизират броя на гражданите на ЕС, които биха могли да останат незащитени.

Бъдещите преговори за отношения обхващат и редица чувствителни въпроси на социалното осигуряване, които биха останали нерешени, ако преговорите се прекратят, включително взаимното признаване на професионални квалификации, износа на обезщетения и пенсии и правата на хората, които живеят в една държава членка, но работят в друга.

И двете страни биха могли да се ангажират да защитят правата на гражданите от всякакви последици от търговските преговори и да се договорят да работят конструктивно за решаване на нерешените проблеми. Отделни държави от ЕС също биха могли да договарят отделни правила за социална сигурност с Обединеното кралство, но това може да доведе до много сложна ситуация за тези, които работят в много различни юрисдикции, а също така може да увеличи техните вноски за социално осигуряване, ако трябва да плащат данъци в повече от една държава.

Що се отнася до убежището, Обединеното кралство може да търси двустранни споразумения с отделни държави от ЕС за връщане на кандидатите за убежище.

Наука и образование

Изследователите, базирани във Великобритания, финансирани от програмата на ЕС „Хоризонт 2020“, ще продължат да получават пари за проектите си при условие, че Споразумението за оттегляне остане в сила.

Колапсът на търговските преговори вероятно би повлиял на преговорите за асоциирането на Обединеното кралство към следващата програма за научноизследователска и развойна дейност на ЕС, „Хоризонт Европа“, която започва на 1 януари 2021 г. ЕС може да затрудни присъединяването на Великобритания към схемата или Великобритания би могла да отхвърли участието си изобщо.

Ако схемата не тръгне на Острова, това може да доведе до изтичане на мозъци, тъй като изследователите се опитват да запазят способността си да кандидатстват за безвъзмездни средства от ЕС. Великобритания заяви, че ще стартира вътрешни схеми възможно най-близо до 1 януари 2021 г., за да компенсира загубата на пари от ЕС.

Разговорите за продължаване на участието на Великобритания в програмата за обмен на студенти "Еразъм" също биха могли да бъдат повлияни от срив в търговските преговори. Алтернативна схема, включваща Великобритания и страни извън ЕС, може да бъде пусната като заместител.

Великобритания ще загуби достъп до „Галилео“, навигационната спътникова схема на ЕС, и най-вероятно ще разчита на американската система за глобално позициониране (GPS) за услуги за местоположение, навигация и синхронизация, докато не успее да въведе алтернатива.

Лондон се опитва да договори членството на трета държава в „Коперник“, другата голяма сателитна схема на ЕС, в търговските си преговори с Брюксел.

Пътуване с домашни любимци

Правителството на Обединеното кралство подаде заявлението си до Европейската комисия за присъединяване към система, която позволява на кучета, котки и порове с валидни паспорти за домашни любимци в ЕС да пътуват със собствениците си, без да се подлагат на карантина.

Ако това бъде отхвърлено, почивките с домашни любимци ще бъдат много по-сложни, тъй като ще трябва да бъдат микрочипирани, ваксинирани срещу бяс и с валидно изследване срещу бяс. Кръвните проби ще бъдат изпращани до одобрена от ЕС лаборатория за изследване на кръвта и собствениците ще трябва да чакат до три месеца за одобрение за пътуване.

Двете страни биха могли да продължат да водят преговори след края на преходния период - този процес е технически отделен от търговските преговори.

Гибралтар

Неуспехът на бъдещите преговори за отношенията след излизането на Великобритания от ЕС Неуспехът на бъдещите преговори за отношения между Гибралтар и Испания.

Без двустранна сделка или алтернатива като асоциирането на Гибралтар към Шенгенското пространство движението на гражданите ще бъде сериозно ограничено, тъй като свободата на движение с ЕС ще приключи.

Преговорите за статута на Гибралтар след Brexit се провеждат успоредно с търговските преговори и включват местното правителство, както и властите в Испания и Великобритания, които се занимават с външната политика на Гибралтар. Сделка за Гибралтар трябва да бъде включена във всяка по-широка сделка за бъдещите отношения между Обединеното кралство и ЕС, което означава, че липсата на сделка би провалила тези дискусии и Гибралтар просто ще трябва да се надява на рестарт на разговорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още