IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Deutsche Bank очаква ръст в акциите на европейските компании догодина

В топлистата на европейските компании за следващата година влизат третата по големина минодобивна компания в света Rio Tinto Group и пощенският гигант Deutsche Post

15:26 | 09.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
Deutsche Bank очаква ръст в акциите на европейските компании догодина

Главният портфолио-мениджър на Deutsche Bank AG Клаус Мартини, управляващ активи на частни клиенти на банката в размер на около 300 млрд. долара, очаква акциите на европейските компании да отбележат ръст през следващата година. Това според него ще се предопредели от добрите перспективите за значителна активност в областта на сливанията и поглъщанията при европейските компании.

Следващата година ще бъде “годината на сливанията и поглъщанията” в световен аспект, като това ще засегне и европейските компании.

В топлистата на европейските компании, изготвена от инвестиционната банка Deutsche Bank, към които инвеститорите би следвало да се насочат, са имената на Rio Tinto Group, третата по големина минодобивна компания в света, както и Deutsche Post AG, най-голямата европейска компания за пощенски услуги. От началото на годината до момента акциите на Rio Tinto Group са се повишили с 62%, а тези на Deutsche Post AG са добавили едва 15%.

В списъка на предпочитаните компании е и името на Royal Philips Electronics NV, която е най-голямата европейска компания за производството на електрически стоки.

Според прогноза на Мартини индексът Dow Jones Stoxx 50, който включва в себе си най-големите европейски компании, ще се повиши до 3 800 пункта през следващата една година, което е еквивалентно на ръст от 13% от вчерашното му затваряне.

От началото на годината индексът Dow Jones Stoxx 50 се е повишил с 20%, като ако запази този си ръст, това би било най-голямото му годишно повишение през последните шест години.

Немският индекс DAX 30 ще се повиши до 5 800 пункта, или ръст от 9.7% спрямо вчерашното затваряне, смята още Мартини. От началото на годината индексът е добавил 24%.

Особено внимания Клаус Мартини отделя на азиатските пазари, като те според него ще оказват все по-силно въздействие върху движението на световните фондови пазари.

Японските акции остават фаворит с перспективите на японската икономика да отбележи стабилен ръст след близо десетилетие на нулев или отрицателен растеж.

От началото на годината японският Nikkei e добавил значителните 34% към стойността си, достигайки през тази седмица нов петгодишен максимум.

Рекордни по обем сливания и поглъщания през следващата година очакват и инвестиционните банки Morgan Stanley и Lehman Brothers.

От Lehman Brothers, които са осъществили половината от 10-те най-големи сливания и поглъщания през настоящата година, прогнозират ръст от 20% в обема им през следващата година. Това означава, че сделките може да достигнат около 3 трлн. долара, което ще изравни пика им от 2000 година, когато Time Warner Inc. закупи America Online Inc. за 186 млрд. долара, а Vodafone Group Plc придоби Mannesman AG за 180 млд. долара.

През тази година са били обявени сливания и поглъщания в размер на 2.3 трлн. долара, или повишение от близо 36% в сравнение със същия период на миналата година, според агенция Bloomberg.

Според изнесените от Bloomberg данни ръстът в Европа на сливанията и поглъщанията, който възлиза на 40% през тази година, изпреварва този на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 21.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още