IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само увеличение в преговорната сила на труда може да вдигне инфлацията в САЩ

Фед трябва да бъде посочен като виновник за голямата поляризация - социална и икономическа, а следователно и политическа

09:07 | 12.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Въпреки това Пауъл залага на изцяло погрешни политики. Той призна, че инфлацията така и не се е върнала до устойчив годишен темп от 2 процента, а производителността намалява. Тези резултати не са въпреки политиката на Фед, а заради нея.

Зомби компаниите - тези, които не печелят достатъчно, за да покрият лихвените си плащания - според Deutsche Bank са близо една пета от всички борсово търгувани фирми в Америка, от фактически нула в началото на хилядолетието. Междувременно горните 10 на сто от населението притежават 87 на сто от акциите, така че възходящият пазар затвърждава неравенството, оставяйки останалите 90 на сто със сметки в банките, които не носят нищо.

Вместо да се опитва да получи похвала за „Голямата умереност“, Фед трябва да бъде посочен като виновник за голямата поляризация - социална и икономическа, а следователно и политическа.

Чрез подкрепата си за фискалния дефицит посредством продължаване покупките на ДЦК, заедно с купуването на всякакви рискови инструменти, Федералният резерв подхранва балони при финансовите активи. Инфлацията ще остане овладяна, независимо от изместването на фокуса върху средния й темп, докато балансът на силите е в ущърб на труда.

За да се повиши инфлацията, трудът трябва да придобие преговорна сила. Дотогава създаването на пари просто ще подпомага активите, като ги направи по-голям източник на нестабилност. Ще видим дали нова администрация във Вашингтон би наклонила баланса. Ако това стане, тогава заедно с девалвацията на декретните пари ще се запали и инфлационният огън. Това може да е последната капка за щатския долар.

Завръщането на инфлацията ще прекрати също поскъпването на активите. Инвеститорите трябва да бъдат подготвени за повтарянето на 70-те години, и то може би в по-лош вариант, със социални сътресения, съпътстващи стагниращ растеж и висока инфлация.

Развиващите се пазари ще имат нов проблем през това десетилетие, а именно как да се справят с поскъпването на валутите си. Те могат и трябва да намалят дълговете си и да се съсредоточат върху подпомагане на потреблението чрез вътрешно производство, тъй като силата на валутата би затруднила износа. Тези, които изпълняват добре тази стратегия, биха се радвали на благосклонност сред инвеститорите.

Добрата новина за Америка е, че никоя друга валута не е по-добро средство за съхранение на стойността от долара, защото надпреварата за обезценяване на валутите е глобална. Но това е лоша новина за инвеститорите. Единственият антидолар в света е златото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още