IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Приключи ли корекцията на фондовите индекси в ЦИЕ?

След период на значителен ръст от от края на април фондовите пазари в Централна и Източна Европа регистрираха рекордни стойности през октомври, последвани от рязък спад

12:50 | 25.11.05 г.
Автор - снимка
Създател
Приключи ли корекцията на фондовите индекси в ЦИЕ?
След период на значителен ръст от от края на април фондовите пазари в Централна и Източна Европа регистрираха рекордни стойности през октомври.

Повишението обаче бе последвано от рязък спад, довел до понижението на индексите в региона с между 10 и 15% и предизвикан от съвкупното действие на няколко фактора.

От една страна понижението е резултат от опасенията на инвеститорите за забавяне на ръста на световната икономика вследствие значителното повишение в цената на петрола.

Друга основна причина за спада бяха засилените опасения от по-агресивна политика на повишение на лихвите в САЩ в борбата срещу инфлацията, коeто да забави ръста в най-голямата световна икономика.

Анализатори коментират, че корекцията на индексите в Полша, Чехия, Унгария и Русия е била напълно очаквана след ръста им през шестте месеца до октомври.

В края на годината голяма част от инвестиционните фондове закриват позициите си, за да извлекат регистрираната през годината печалба на тези фондови пазари, което също предопределя в известна степен понижението.

Като друга причина за спада на индексите в региона се посочва непълната оценка на акциите на местните компании след значителния им ръст.

Така например в доклад на Bank Austria Creditanstalt се посочва, че на база съотношение цена-печалба фондовите пазари в страните от ЦИЕ вече изпреварват това на пазарите в Западна Европа.

Според доклада средното съотношение цена-печалба на сините чипове в Чехия е с около 30% по-високо, а във Полша - с около 20% от това на страните от Западна Европа.

Естествено трябва да се има предвид, че по-високото съотношение цена-печалба в тези страни е логично на фона на перспективите за по-висок ръст в резултатите на компаниите в региона от този на страните от “стара Европа”.

Въпреки корекцията през последния месец - месец и половина, представянето на индексите от началото на годината все още е много добро, като полският индекс се е повишил с 25%, чешкият - с 29%, а унгарският - с 33%.

Със значителните 64% от началото на годината се е повишил и руският фондов индекс. Сред най-повишаващите се индекси е и истанбулският, добавил цели 40%.

Развитието на пазарите от ЦИЕ се предопределя от силния инвеститорски интерес на институционални и индивидуални инвеститори към новите емисии акции на тези пазари, като сред най-активните са Русия и Полша.

Руските компании продължават тенденцията на листване на акциите си на лондонската фондова борса, като наскоро там се осъществи първичното публично предлагане на стоманодобивната компания Evraz.

В същото време трябва да се има предвид, че спадът на индексите в ЦИЕ бе ограничен през последната седмица, като те дори възстановиха част от изгубеното благодарение на повишението на основните европейски индекси до нови три и половина годишни максимуми.

Дали ще се наблюдава отново ръст на индексите в региона до нови рекордни стойност ще се предопредели от няколко основни фактора, според анализатори.

На първо място е повишението на лихвите в Европа, което се очаква да започне в началото на декември и директно да оказва въздействие върху резултатите на компаниите.

Инвеститорите очакват първото от близо две години насам повишение на лихвите да се осъществи на срещата на ЕЦБ в началото на декември, както и да бъдат дадени по-нататъшни насоки за лихвената политика на банката.

На второ място въздействие ще оказва и движението в цената на петрола, което пряко застрашава ръста на икономиките в световен мащаб, както и лихвената политика в най-голямата световна икономика - щатската.

Друг фактор е развитието на китайската икономика, която оказва все по голямо въздействие върху световната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 31.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още