IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти очакват глобален спад на разходите за здраве заради силния долар

Здравеопазването се доказва като устойчив сектор по време на рецесии, особено в страните с по-силно публично финансиране

22:49 | 20.05.20 г.
<p>
	Завишените разходи за борбата с коронавируса се компенсират от намалението на разходите за лечение на неспешни състояния и нежеланието на пациентите да посещатав клиники и лекари. <em>Снимка: Natan Laine/Bloomberg</em></p>

Завишените разходи за борбата с коронавируса се компенсират от намалението на разходите за лечение на неспешни състояния и нежеланието на пациентите да посещатав клиники и лекари. Снимка: Natan Laine/Bloomberg

В Германия пък резервният капацитет на щедро оборудваната болнична система, съчетан с широко тестване и проследяване, е спорно доколко помогна на страната да озапти смъртността от вируса. В съседни страни с много по-малко възможности тя е далеч по-ниска, констатират икономистите.

Плавно възстановяване

В Китай, където пандемията до голяма степен е под контрол, очакваме потребителските разходи за здраве да се възстановят постепенно през второто тримесечие на годината, да се нормализират през третото тримесечие и леко да се ускорят през четвъртото тримесечие, с което ще се компенсира в голяма степен свиването в началото на годината.

В САЩ и в голяма част от Европа възстановяването на частните разходи вероятно ще се забави до третото тримесечие, прогнозират икономистите.

През 2020 г. като цяло очакваме разходите за здравеопазване да намалеят само леко в номинално изражение в местна валута в повечето развити страни. В САЩ например се очаква спадът да е 1% за годината.

Предвид обаче свиването на БВП разходите рязко ще нараснат като дял от показателя. Има обаче два пазара в рамките на Г-20, БВП на които ще продължи да расте, макар и със забавени темпове – Китай и Индонезия.

На глобално ниво очакванията са разходите за здравеопазване да нараснат до 10,4% от БВП, спрямо 10,1% от БВП през 2019 г. Този дял ще варира от 16,7% от БВП в Северна Америка до едва 5,6% от БВП в Близкия изток и Африка.

Изразени в американски долари обаче, ситуацията със здравните разходи става различна. Доларът ще се засили тази година, тъй като инвеститорите търсят сигурни убежища. Това ще намали очевидния ръст на разходите за здравеопазване в Азия и ще доведе до спад на разходите в доларово изражение в Латинска Америка, където валутите са особено уязвими.

Заради забавеното лечение в началото на годината, което се отлага за по-късно, се прогнозира, че ще има скок на здравните разходи. Във Великобритания например здравните служби очакват, че списъкът на чакащите за лечение по линия на местната здравна каса ще набъбне от рекордните 4,4 милиона души през февруари 2020 г. до 7,2 милиона до края на септември. Според изследване на University College London и Data-Can – център за проучване на онкологичните заболявания, забавянето на лечението и диагностицирането на рак може да доведе до почти 18 000 допълнителни смъртни случая.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още