IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компаниите са опасно опиянени от дълга

Отрезвяването след кризата ще изисква промени в данъчните закони, бонусите и пенсиите

15:34 | 16.05.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Федералният резерв и Министерството на финансите на САЩ поставиха дългови лимити, заявявайки, че няма да предоставят заеми, които вдигат общия дълг на компанията отвъд шест пъти печалбата й преди лихви, данъци и амортизация (EBITDA). Бързо стана ясно обаче, че строгото прилагане на това правило ще изключи твърде много фирми. Правителството даде заден ход, като позволи хлабави определения за EBITDA, които ще позволят на повече компании да участват.

Проблемът с прекомерния корпоративен дълг трябва да бъде решен не докато бушува кризата, а след като тя отмине. Няма да е достатъчно централните банки да бъдат по-консервативни по отношение на ставките и да обърнат програмите за изкупуване на активи. Основната причина дългът да е евтин не е политиката на централните банки, а ниският растеж. Тъй като светът застарява и производителността се забавя, има повече спестявания и по-малко търсене на инвестиции. Спестителите са готови да приемат по-ниска цена, за да заемат средства.

Ограничаването на корпоративния дълг чрез регулиране на кредиторите също е малко вероятно да сработи. След финансовата криза изискванията за банков капитал бяха засилени. Ливъриджът просто се изниза от банковите баланси и се появи в сенчестото банкиране. По-продуктивна стъпка ще бъде прекратяване приспадането на лихвата при данъчното облагане. Привилегироването на една група доставчици на капитал (кредиторите) пред друга (акционерите) никога не е имало смисъл, а и насърчава дълга.

Времето за реформа може би най-накрая е дошло. Данъчният закон на САЩ от 2017 г. ограничи приспадаемостта на корпоративния дълг до 30 на сто от дохода. Приспадането трябва да бъде изцяло премахнато, като за компенсация се намали данъчната ставка, така че нетният ефект върху печабата да е нулев.

На следващо място, бонусите за ръководителите трябва да бъдат обвързани с мерките игнориращи ефекта от ливъриджа, като възвръщаемост на активите или общия капитал, а не с такива, които го отчитат, като възвръщаемост на собствения капитал или печалба на акция (EPS). Дългът може да увеличи EPS, но не и стойността на бизнеса. На шефовете не трябва да им се плаща повече за по-голяма задлъжнялост.

Тези промени може да не са достатъчни. Както икономистът Андрю Смитерс изтъква, ако компаниите използват повече собствен капитал, някой трябва да иска да го купи - дори когато застаряващото население тласка портфейлите към дълга. Предпочитанията на инвеститорите ще трябва да се променят. Това може да означава преосмисляне на начина на структуриране на публичните и частните пенсии.

Промените в облагането на дълга, правилата за бонусите и подходът към пенсиите ще срещнат съпротива от тези, които печелят пари от пороците на сегашната система. В един момент, колкото и да е трудно, пиенето трябва да спре и да започне отрезвяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Това е ного важен въпрос, но аз споделям съвсем различна гледна точка:- Както и в статията е казано - всичко опира до цената на дългът. При държавите - САЩ преди са емитирали ДЦК с лихва 6-8% (такива емисии изтичат идущите 2-3 години), сега емитират дълг с около и под 1%. В Европа наблюдаваме и лихви около нулата - а сроковете стават все по-дълги дори 50-100-годишни емисии има веч. Държави и компании имат възможност да емитират и дълг без лихва, продавайки книжата под номинал - т.е. облизвации от вида: плащаш 80 долара сега, НЕ получаваш лихва, при изтичането си получаваш парите по номинал - т.е. 100 долара.- И най-спорната ми позиция - ЗАЩО се смята, че държавният дълг е по-сигурен от корпоративният ПО ПРЕЗУПЦИЯ ??? Ами според мене това НЕ е така !!! Първо - има компании и компании - има държави и държави !!! За вас кой емитент на дълг би бил по-сигурен - Allianz или Аржентина? HSBC или Хаити? Sanofi или Сомалия?Второ - какво трябва да направи една държава, за да погаси дългът си по най-бръзия начин - АКО реши да го направи? Нали тя има ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ плащания - към огромен брой бенефициенти? Може ли една държава да спре заплатите на полицаи, военни, администрация, всякакви други държавни разходи, подпомагането на здравеопазването, пенсиите на старите хора? Или да кажем - Италия реши да си погаси дълговете - нали за целта всички италианци трябва да се изнесат от държавата си за година и три месеца? Ама така че хем да ги няма, хем да продължат да работят и да плащат данъци... разбирате ли защо ного държави е почти невъзможно да се разплатят в обозримо бъдеще? За целта трябва да отпадне поне един голям разход - например пенсионерите да изчезнат и с парите, дето сега се харчат за тях, да се изплаща дълг.Обратно - една частна компания, която печели, много по-лесно може да си покрие дългът, ако иска. Ако дългът е ТРИ ПЪТИ по-голям от годишната печалба (тоест тройно над дълговете на повечето развити държави), компанията просто трябва три години да НЕ плаща дивиденти и да НЕ прави инвестиции !!! Е, част от инвеститорите ще помъркат малко и може да си продадат акциите - но реално това няма да навреди на компанията - т.е. компаниите МОГАТ да си позволят да си платят дълговете, държавите НЕ могат !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Боян
преди 4 години
Е как ще го спрат след като всички в момента печелят от поемането на още дълг, нали ако го спрат всичко ще рухне, така че ще отлагаме до последно или по-точно до пълния колапс на системата, а то като гледам не сме далеко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още