IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компаниите са опасно опиянени от дълга

Отрезвяването след кризата ще изисква промени в данъчните закони, бонусите и пенсиите

15:34 | 16.05.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Последна актуализация: 13:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Това е ного важен въпрос, но аз споделям съвсем различна гледна точка:- Както и в статията е казано - всичко опира до цената на дългът. При държавите - САЩ преди са емитирали ДЦК с лихва 6-8% (такива емисии изтичат идущите 2-3 години), сега емитират дълг с около и под 1%. В Европа наблюдаваме и лихви около нулата - а сроковете стават все по-дълги дори 50-100-годишни емисии има веч. Държави и компании имат възможност да емитират и дълг без лихва, продавайки книжата под номинал - т.е. облизвации от вида: плащаш 80 долара сега, НЕ получаваш лихва, при изтичането си получаваш парите по номинал - т.е. 100 долара.- И най-спорната ми позиция - ЗАЩО се смята, че държавният дълг е по-сигурен от корпоративният ПО ПРЕЗУПЦИЯ ??? Ами според мене това НЕ е така !!! Първо - има компании и компании - има държави и държави !!! За вас кой емитент на дълг би бил по-сигурен - Allianz или Аржентина? HSBC или Хаити? Sanofi или Сомалия?Второ - какво трябва да направи една държава, за да погаси дългът си по най-бръзия начин - АКО реши да го направи? Нали тя има ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ плащания - към огромен брой бенефициенти? Може ли една държава да спре заплатите на полицаи, военни, администрация, всякакви други държавни разходи, подпомагането на здравеопазването, пенсиите на старите хора? Или да кажем - Италия реши да си погаси дълговете - нали за целта всички италианци трябва да се изнесат от държавата си за година и три месеца? Ама така че хем да ги няма, хем да продължат да работят и да плащат данъци... разбирате ли защо ного държави е почти невъзможно да се разплатят в обозримо бъдеще? За целта трябва да отпадне поне един голям разход - например пенсионерите да изчезнат и с парите, дето сега се харчат за тях, да се изплаща дълг.Обратно - една частна компания, която печели, много по-лесно може да си покрие дългът, ако иска. Ако дългът е ТРИ ПЪТИ по-голям от годишната печалба (тоест тройно над дълговете на повечето развити държави), компанията просто трябва три години да НЕ плаща дивиденти и да НЕ прави инвестиции !!! Е, част от инвеститорите ще помъркат малко и може да си продадат акциите - но реално това няма да навреди на компанията - т.е. компаниите МОГАТ да си позволят да си платят дълговете, държавите НЕ могат !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Боян
преди 4 години
Е как ще го спрат след като всички в момента печелят от поемането на още дълг, нали ако го спрат всичко ще рухне, така че ще отлагаме до последно или по-точно до пълния колапс на системата, а то като гледам не сме далеко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още