IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

По-способни инвеститори ли са жените?

17:52 | 14.11.05 г.
Автор - снимка
Създател
По-способни инвеститори ли са жените?

Статистиката сочи, че повечето инвестиционни фондове са управлявани от мъже. Въпреки това според някои проучвания жените се справят по-добре с тази дейност. Такова е мнението и на 44-годишната Никола Хорлик, която е сред най-успешните мениджъри на инвестиционни фондове в Лондон. Наскоро тя откри нов клон на ръководения от нея Bramdean Asset Management, който ще носи името Bramdiva и ще се занимава с управлението на средствата на заможни дами. Според Хорлик жените са по-способни инвеститори от мъжете, тъй като не позволяват на своето его да влияе върху решенията им. Според нея дамите се отличават с по-ниска психическа волатилност и по-стабилен инвестиционен подход.

Никола Хорлик не е единствената, която споделя подобна гледна точка. Тази година бе публикувано изследване на Merrill Lynch & Co., според което жените правят по-малко грешки при своя инвестиционен избор. Проучването включва хиляда души, като разпределението между двата пола е еднакво. Резултатите сочат, че жените не са склонни да държат дълго време губеща инвестиция в портфейла си за разлика от мъжете. Освен това нямат навика да залагат голям процент от средствата си на единична сделка. За разлика от тях мъжете най-често допускат именно такива грешки, което в дългосрочен план влошава драстично постигнатите от тях резултати.

Според изследване на британския финансов уеб-сайт Digital Look, което обхваща 100 хиляди инвестиционни портфейла, доходността на тези, които са управлявани от жени, възлиза средно на 17% от началото на годината до месец май, докато инвестициите на колегите им от мъжки пол носят едва 11%. Според повечето анализатори свръхсамочувствието и прекалената активност на пазара са основните фактори, които водят до негативни резултати.

Въпреки неоспоримите резултати от подобни проучвания съществуват хипотези, че те не са толкова еднозначни, колкото изглежда. Възможно е „женственият“ подход към финансовите пазари да дава предимство при управлението на инвестиционен портфейл, но неговото прилагане да не е непременно свързано с нежния пол. Налице са редица примери в подкрепа на подобна гледна точка – 75 годишният Уорън Бъфет прилага тактики, които са типични по-скоро за противоположния пол – инвестира дългосрочно, не приема пазара емоционално и концентрира средствата си в активи, с които е добре запознат. За разлика от него 43-годишната финансистка Робин Сандърс притежава някои типично мъжки качества – сключва мащабни, високорискови сделки, използва значителен финансов левъридж.

Прекалената самоувереност, вземането на инвестиционни решения на база слухове и предчувствия и непризнаването на собствените грешки безспорно водят до незадоволителни резултати. Тяхното наличие или липса у инвеститорите са въпрос по-скоро на нагласа и ценностна система, отколкото на пол. Въпреки това няма как да бъдат подминати с лека ръка фактите от статистиката, които определено са в полза на дамите от финансовия свят.

Вижте всички статии от категория Обучение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още