IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 неща, които да следите по време на "ужасния" сезон на отчетите в Европа

Във времена на криза инвеститорите ще следят особено внимателно няколко показателя

12:26 | 12.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Счетоводни баланси

Във времена на такава несигурност инвеститорите ще обърнат много повече внимание на силата на корпоративните счетоводни баланси и нивата на паричните потоци.

„Склонни сме да следим много повече качеството на баланса и как се променя динамиката на паричните потоци в една по-сложна среда“, твърди Барнфадър от Lazard Asset Management. „Опитваме се да избегнем компании, които ще трябва да набират капитал“.

Инвеститорите демонстрират явно предпочитание към европейските компании с качествени финансови профили тази година, а индексът на Morgan Stanley за европейски компании със силни счетоводни баланси се е свил с 12 на сто през 2020 г., спрямо понижение от 28% за еквивалента с по-слаби баланси.

Обратно изкупуване на акции

Въпреки че е много по-слаба тенденция в Европа, отколкото в Съединените щати, обратното изкупуване на акции вероятно ще пострада този сезон заедно с дивидентите. Токио от Colombo Wealth очаква през 2020 г. да има намаление между 40 и 50% на европейските програми в тази посока, както и значително забавяне през следващите години.

Алкохолният производител Diageo обяви в четвъртък, че няма да започне следващата фаза от тригодишната си програма за обратно изкупуване на акции през остатъка от фискалната 2020 г. HSBC Holdings беше една от първитеот редица банки в Обединеното кралство, които спряха обратното изкупуване, след като регулаторът настоя за въздържане от подобни разходи.

Възнаграждения на директорите

Докато някои компании са принудени да съкращават служители или да намаляват заплатите им, все повече директори вероятно ще се отказват от бонусите си или ще получават по-ниски възнаграждения.

Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О‘Лиъри коментира пред Financial Times, че той и останалата част от служителите на авиокомпанията ще получат с 50% по-малко. Главният изпълнителен директор на Fiat Chrysler Automobiles Майк Манли пък заяви, че от април ще получава половината си заплата, за да се избегне намаляването на броя служители. Висшият мениджмънт на Standard Chartered се отказа от паричните си бонуси за 2020 г. и направи дарения в помощ на засегнатите от пандемията.

Крис Бейли, стратег от Raymond James, твърди, че начинът, по който компаниите се отнасят към служителите си, ще значи много на инвеститорите, защото „ще подскаже доста за културата на компанията, което не е маловажно за една организация, която се опитва да се възстанови“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още