IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Черният понеделник за световната икономика

Не Байдън, а сегашният срив може да свали от власт Доналд Тръмп

10:50 | 10.03.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Трейдъри на пода на борсата във Франкфурт следят новините за разпространението на вируса в Германия. <em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Трейдъри на пода на борсата във Франкфурт следят новините за разпространението на вируса в Германия. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Световната икономика се справи с избора на Доналд Тръмп, неговата агресия по отношение на митата и китайският отговор. Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган – сирийските войни, също не успяха да навредят на световните фондови борси. Борсите преглътнаха и изненадващия Brexit. Лихвеният процент стана толкова нисък, а инвестиционната безпътица - толкова голяма, че изглеждаше сякаш няма как вложителите да не се откажат от акциите. Но пазарът на акции преживя сравнително леко и това.

Но фактът, че коронавирусът парализира цели пазари и че петролните шейхове на Саудитска Арабия започнаха битка с Кремъл за производствени количества и цени, се оказа твърде много за стожерите на капитализма. Под покрива има огън: цената на петрола се срина първоначално с 30 процента, Dax – със 7,94 процента, борсовата търговия на Wall Street бе временно спряна, Dow Jones отчете минус 7,8 процента.

За последно толкова зле положението бе след 11-и септември или през 2008 г. Това е съчетание на твърде много невъзможни обстоятелства. Затова не е чудно, че вчера видяхме трейдъри да припяват на глас песента на Boomtown Rats „I Don‘t Like Mondays“.

Сегашният срив на „черното злато" представа заплаха за съществуването на американската индустрия за шистов петрол. Затова възниква и въпросът каква ще е политическата подкрепа на Тръмп срещу капризите на пазара? Производството на барел петрол струва на желаещите да експандират американски компании около 50 до 55 долара, но цената на световния пазар достигна 36 долара, а тенденцията е низходяща.

Сега на пазара се разгоря „рискована борба за власт". От 2015 г. насам повече от 200 производители на нефт и газ в Америка фалираха, натрупвайки дълг от над 120 млрд. долара, показват данни на Bloomberg. Много от останалите играчи се финансират с т. нар. Junk Bonds. Не е чудно, че вчера акциите на пионера в индустрията Chesapeake Energy, някога на стойност 70 долара, струваха само единадесет цента.

Американският президент опита всичко, за да омаловажи кризата с коронавируса („фалшиви новини“), а след това да открие положителното, например спада на цените на бензина. Business as usual ли е това?

Едно кратко съобщение показва колко сериозна е ситуацията в действителност. Според анонса в сряда Белият дом кани топ мениджърите на Wall Street на нещо като терапия - да си говорят за епидемията. Тръмп ще присъства на срещата, за разлика от Джейми Даймън, мощният изпълнителен директор на JP Morgan Chase, който се възстановява от сърдечна операция.

Тръмп каза в понеделник, че ще се стреми към намаляване на данъка върху заплатите и "много съществено облекчение" за индустриите, които са засегнати от вируса. Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

Банките, заедно с енергийните компании, са сред най-големите губещи в тази криза на страха. След като се върна от Флорида вчера вечерта, Тръмп се консултира със съветниците си за начините за стимулиране на икономиката. Какво е измислил ли? Намаляване на данъците. Оригинално! Е, не Байдън, а сегашният срив може да доведе до свалянето на Тръмп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 3
pinoccio
преди 4 години
Под съчетание на твърде много невъзможни обстоятелства следва да разбираме, че някой мъти водата на езерото Ариана, като развъжда лебеди, които стават черни и после ги пуска на борсите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
Кое му е интересното? Това ли: Е, не Байдън, а сегашният срив може да доведе до свалянето на Тръмп.Бойчовите мокри сънища и словоблудства ли те заинтригуваха?Я Бойчо да обясни как точно се сваля действащ президент на САЩ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
IQ96
преди 4 години
Интересно четиво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още