IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Световната банка: Силната рубла застрашава руските производители

Според Джон Литвак, икономист на банката за Русия, има значително подобрение в настроенията на банкерите и инвеститорите

11:51 | 02.11.05 г.
Автор - снимка
Създател
Световната банка: Силната рубла застрашава руските производители

Руските производители губят пазар за сметка на вносните стоки, тъй като вливането на капитал от петрол е засилило рублата и поставя пречки пред икономическия ръст на страната, се казва в доклад на Световната банка.

Въпреки това според Джон Литвак, икономист на банката за Русия, има "значително подобрение" в настроенията на банкерите и инвеститорите, които може би са били изплашени от частичната ренационализация на петролната компания Юкос през декември. Въпросното подобрение е помогнало за забавяне на оттичането на капитали.

"Променихме очакванията си в благоприятна посока", е заявил Литвак. Нетното изтичане на капитали от частния сектор за първите девет месеца на годината се е понижило до 2.8 млрд. долара от 17.4 млрд. долара година по-рано, според изчисленията на Литвак, базирани на данни на Централната банка. Това повишава възможността за чист приток на капитали тази година.

Макар че повишаващата се рубла допринася за привлекателността на руския пазар, тя поставя пречки пред конкурентоспособността на местните производители, както и пред икономическия растеж, отбелязва банката.

Според доклада забавянето в много сектори от втората половина на 2004 г. е видимо, а 2005 г. е донесла още по-явни доказателства, че това забавяне е свързано с увеличения натиск от страна на конкуренцията вследствие на бързото повишаване на рублата.

Периодичният доклад показва, че рублата е добавила 7.3% към стойността си за деветмесечието на 2005 г. спрямо кошница от валути, което означава, че предимството за местните производители, създадено от обезценяването на рублата след икономическия крах през 1998 г., е изчезнало.

След тази криза икономиката е направила забележителен завой, в голяма степен благодарение на високите цени на петрола. Въпреки това ръстът се е забавил от 7.3% през 2003 г. до 7.1% миналата година. За тази година прогнозираният ръст е около 6%.

Това прави да изглежда несигурна целта на президента Путин за удвояване на БВП до 2012 г.

Докато секторът на продажбите на дребно, строителството и комуникациите отбелязват добри резултати, осем от 13-те основни производствени индустрии са регистрирали значително забавяне на темповете си на растеж, се казва още в доклада.

Световната банка очаква инфлация от над 12% тази година при поставена от правителството цел от 8.5%.

"Съществува опасност Русия да стане жертва на познатия синдром на страните, които разполагат с много ресурси и претърпяват бум в цените на стоките: натрупване на прекалено раздути неефикасни държавни инвестиционни програми и популистки социални разходи", заявяват икономистите на Световната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още