IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Европа трябва да са единни спрямо Китай

Трансатлантическата общност трябва да се въздържа от транзакционни подходи, които дават приоритет на краткосрочните икономически печалби пред сигурността

12:25 | 01.03.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Докато НАТО остава съсредоточен върху заплахите, отправени от Русия, и се готви да се съревновава с Китай, трябва да осъзнаем, че тези авторитарни режими се стремят да заменят реда, основан на правилата, със своя специфична марка на управление. Не трябва да се допуска тяхната пропаганда, възхваляваща ползите от авторитарния режим, да маскира ужасни истини. Трябва да мислим стратегически и да останем единни, особено в международните рамки, избягвайки действия, които биха могли да сближат още Пекин и Москва.

Усилията на Пекин, независимо дали са икономически стимули, или военни и паравоенни операции, не правят разлика между заможни, индустриализирани държави и развиващи се икономики. Оставен без надзор, Китай ще прекрои глобалните норми и ще постави Пекин в центъра. Трябва да засилим своята устойчивост, като споделяме информация за китайските икономически злоупотреби и предлагаме надеждни алтернативи на китайските инвестиции и финансиране, както и да впрегнем гражданското общество, като например независимите медии.

И накрая, трябва внимателно да обмислим взаимодействията си с Китайската народна освободителна армия. Китай осъществява военен напредък с цел укрепване на способностите си, разучаване на противниците и за да направи себе си по-легитимен. Трябва да сме последователни, реалистични и далновидни относно границите на нашата способност да влияем на китайската армия. САЩ и Европа трябва да възприемат общи подходи към отбранителните връзки с Китай, които запазват отворени линиите на комуникация, изграждат разбиране и управляват риска.

НАТО и ЕС вече предприемат инициативи в някои от петте ключови области. Те дават приоритет на космоса и киберпространството; увеличават фокуса върху критична инфраструктура; повишават разходите за отбрана; и отстояват разбирането си за нашите колективни предизвикателства. Усилията на НАТО за изграждане на устойчивост и съсредоточаване върху хибридната война също са положителни - и необходими стъпки. Но трябва да се направи още повече.

Трансатлантическата общност трябва да бъде единна, за да държи Китай отговорен и да се въздържа от транзакционни подходи, които дават приоритет на краткосрочните икономически печалби пред сигурността и нашия отворен начин на живот. Третирането на амбициите на Пекин за хегемония и икономическо превъзходство като свършен факт прави лоша услуга на китайските граждани, които копнеят за реформи. САЩ и Европа трябва да останат пазители на стабилния, приобщаващ, основан на правилата ред и да се възползват от споделените силни страни и принципи, за да посрещнат предизвикателството на Китай към него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
IQ96
преди 4 години
Не е ясно мястото на Европа, още повече, че Тръмп беше заявил, че ЕС е по-опасен от Китай??!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
съни(тя)
преди 4 години
Добре аргументирано мнение, но едностранно от американската камбанария.Нито ред за хегемонията на американските технологиии в Европа, за раздора в общо-търговските споразумения и споделена отговорност в емиграционните процеси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още