IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един по-различен поглед към митата на Тръмп

Конвенционалните икономически модели игнорират факта, че те подкрепят инвестициите и националната сигурност, твърди съветникът на президента Питър Наваро

13:27 | 18.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Тръмп определено е доволен от митата си.<em> Снимка: ЕРА</em></p>

Тръмп определено е доволен от митата си. Снимка: ЕРА

Съществува също толкова важно съображение по отношение на стратегията: налагането на мита от Тръмп направи заплахата от тях по-достоверна, като различни митнически заплахи на президента дадоха стабилни резултати. Те включват успешното предоговаряне на две от най-лошите търговски сделки в историята на САЩ - Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA) и сделката, постигната с Южна Корея през 2007 г. Администрацията също сключи нов пакт с Япония, който ще стимулира американската електроника заедно със земеделските производители.

Заплахата на президента за автомобилни мита привлече милиарди долари нови чуждестранни директни инвестиции от Toyota, Volkswagen, Mercedes-Benz и други, а у дома Fiat Chrysler, Ford и General Motors също харчат за нови съоръжения. В съчетание с репатрирането на работни места вследствие от търговското споразумение между САЩ, Мексико и Канада (USMCA), тези инвестиции ще са от полза за американските автомобилни работници за десетилетия напред, подчертава Наваро.

Освен че пропускат ползата от подкрепата за американските индустрии, критиците пренебрегват начините, по които САЩ страдаха от отворената търговия. Изследвания на икономисти като Дейвид Отър от MIT илюстрират социално-икономическата вреда, причинена от разширената търговия с Китай през първото десетилетие на века, която допринесе за затварянето на десетки хиляди американски фабрики и загубата на милиони работни места в промишлеността, както и за обезлюдяването на много общности от Средния Запад и Юга. Последствията бяха свързани с увеличаване на разводите, наркоманията, престъпността, депресиите и смъртността, особено сред мъжете работници, които вече не можеха да издържат семействата си с прилична заплата.

Ефектите върху националната сигурност, породени от търговската политика на Тръмп, са може би още по-силни. Пример за това са митата, които се използват като лост за защита на най-ценните американски технологии от преминаване в ръцете на китайски компании - от изкуствения интелект, роботиката и автономните превозни средства до квантовите изчисления и блокчейн. Тези индустрии представляват сърцевината на следващото поколение оръжия, необходими за отблъскване на заплахи от конкуренти като Китай, Русия и Иран.

Човек трябва да попита тези прогностици, които са против митата: Как се отчитат ползите от по-свободната и по-сигурна Америка във вашите модели, казва Питър Наваро.

Честният, модерен анализ на митата на Тръмп би признал широко разпространените пазарни изкривявания, които в момента поставят в неравностойно положение американските работници, би анализират сложните начини, по които митата влияят върху поведението на търговските партньори на САЩ, адекватно би отчел краткосрочните въздействия върху цените и би оценил динамично многото дългосрочни положителни ефекти.

Американците би трябвало да посрещнат горещо този анализ - особено в сърцето на САЩ, където неблагоприятните антимитнически прогнози изглеждат толкова далеч от красивата реалност на икономиката при Тръмп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още