IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-богати означава ли и по-щастливи?

Трудно е да се постигне голям напредък по отношение на щастието, тъй като болката от лошите времена значително надвишава печалбата от добрите

12:26 | 12.01.20 г. 10
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Представете си благополучието на страна, далеч по-богата от Великобритания. Икономиката й е с над 300 млрд. паунда по-голяма, а работниците й са с почти четвърт по-производителни от британските, като се радват на заплати, които са по-високи със 7000 паунда. Домакинствата са достатъчно състоятелни, за да харчат хиляди повече за потребление, а пък публичните услуги имат далеч по-добри ресурси. Такава икономика все още ще е изправена пред дълбоки предизвикателства - включително вкорененото неравенство, регионалните дисбаланси и изменението на климата - но просперитетът като цяло прави живота малко по-лесен.

Ако тази въображаема страна ви звучи едновременно чуждо и познато, то и така би трябвало. Това е описание на икономиката, която Великобритания можеше да има днес, ако не се беше лишила от десетилетие на икономически напредък след финансовата криза, пише Гавин Кели за Financial Times.

След края на мрачното десетилетие си струва да допуснем, че това се бе случило, но не за да се измъчваме с това, което би могло да бъде, нито пък да разпалваме отново спора за ползите и грешките от строгите мерки за икономии. По-скоро сега е моментът да размишляваме как бихме се чувствали, ако нещата се бяха развили по различен начин: щеше ли по-богати да означава и по-щастливи?

За мнозина това може да звучи като нелеп въпрос. Разходете се из всеки град или градче във Великобритания и човешката цена на икономическа стагнация е видна. И все пак връзката между националния просперитет и личното благополучие е сложна. Едно от най-цитираните и оспорвани открития в съвременната социална наука, така нареченият парадокс на Ийстърлин, гласи, че със забогатяването си нациите не стават по-щастливи, въпреки факта, че в дадено общество хората с повече пари обикновено са по-удовлетворени.

Една от причините може би се състои в това, че болката от лошите времена значително надвишава печалбата от добрите. Точно както изследванията показват, силната непоносимост към загубите на ниво индивидуални доходи се отнася и за макроикономическото представяне. В развитите икономики оценките сочат, че е необходим между 2 и 6 на сто икономически растеж, за да се компенсира вредата за личното благосъстояние, произтичаща от спад на брутния вътрешен продукт с 1 на сто. Резултатът? В рамките на икономическия цикъл нациите могат да имат проблеми да постигнат голям напредък.

Що се отнася до човешкото щастие обаче средните стойности за държавите разкриват толкова, колкото и прикриват. Ако нашата основна грижа е избягването на нещастието, тогава промените в разпределението на щастието, както и общото му ниво, би трябвало да ни засягат. Тук можем да видим светлини и сенки. Според проучванията на Андрю Кларк, Сара Флеш и Клодия Сеник, поразителна черта на капиталистическите демокрации е, че „неравенството в щастието“ спада, когато нациите стават по-богати - намаляват както напълно нещастните, така и значително удовлетворените (като САЩ са отчетливо изключение).

Последна актуализация: 08:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 4 години
Неравенство няма как да няма.---то и заразно болни няма как да има, но не сме спрели медицината! Въпроса е по скоро философски и е над леви/десни политики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 4 години
щастието не е прозиводна на парите и материалното, и за това няма как да се отговори на горния въпрос. Ако парите са целата на живота ти, нормално е да си по щастлив, но ако не са .... няма да си ... и те така!Единственото сигурно е в заблудата че по богат е задължително да си по щастлив ... еми не е задължително!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 6
deaf
преди 4 години
Винаги когато печелим нещо,едновременно с това и губим нещо,което е РАВНО на това,което сме спечелили. Така се поддържа равновесието сред човечеството. Замислете се и си отговорете на въпроса как бихте изживял живота си ако на 18-ет години имахте десет милиона долара например? Без да ви познавам,съм сигурен че живота ви е щял да бъде ПО СЪЩЕСТВО същият. Дори и човек да е милионер,пак накрая ще си намери същата жена и ще има същите деца,и приятели,каквито е имал и когато е бил беден или от средната класа. Един приятел точно по времето на жестоката Виденова зима,спечели зелена карта и веднага избяга в САЩ. Ако хипотетично си представим,че той по това време е бил милионер в долари и не беше емигрирал в САЩ,а останал тук,дали щеше да протече по-различно живота му? Съмнявам се. Затова и казах в началото,че човек винаги когато печели нещо,едновременно и губи нещо. Просто печелейки зелена карта и отивайки в САЩ,той е спечелил нещо,но и е загубил нещо. Живота му е протекъл по-различно,а не по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 7
Вся власть Советам!
преди 4 години
Неравенство няма как да няма. Спомням си по времето на народната власт среден номенклатурчик имаше стандарт на живот на светлинни години от този на *** катунар. Не знам кой от двата двата беше по-щастлив, тогава не се правеха такива проучвания - всеки беше щастлив по задължение. Пък и номенклатурчикът имаше чувство на сигурност доста по-голямо от това на съвременен богаташ. Все пак цялата "икономика" на страната работеше за него, УБО се грижеше за личната му безопасност, а Шесто държеше под око потенциалния враг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 6
Lucifer
преди 4 години
Да но обикновено става обратното: именно богатите, разглезени от комфорта си, казват майната им на бедните, а те бедните отиват точно там-на майната си, където няма и надежда...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 6
ing5rov
преди 4 години
Материалното богатство, концентрирано в ръцете на единици , създава мнозинство от бедни ... майната им на богатите и на тоя и на оня свят !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 4
фиг.1
преди 4 години
Ако благополучието не те прави по-щастлив, значи не го заслужаваш.Разсъждения от типа "какво би могло да бъде" също са безполезни. Няма как да промениш миналото, нито да предскажеш бъдещето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 11
дядя Вова
преди 4 години
За неразбралите - украинският самолет и иранските ракети, пускани към американските бази.Важно уточнение, имайки на лице ентелектот на някои чукчи писатели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 9
дядя Вова
преди 4 години
https://youtu.be/2xESuOe_c5w
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 8
дядя Вова
преди 4 години
По-богати означава ли и по-щастливи? Да бе! Ядеш курбан когато си поискаш!Е украинският олигарх да не губи кинтидигнал украинският самолет във въздухакогато хвърчат ракети...Да не плаща кинти за престой!А курбана е вкусно нещо, когато е топъл и се приготви как си требе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още