IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо европейските акции си заслужават?

Редица анализатори очакват европейските борси да се представят по-добре от Wall Street през тази година

14:30 | 01.01.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Институционалните инвеститори започват да преоткриват предимствата на европейските акции. В началото на декември около 24 процента от фонд мениджърите, които Bank of America (BofA) редовно интервюира в световен мащаб, са с „наднормено тегло“ на акции от еврозоната.

Обратът е забележителен. В началото на годината едва 11 процента от фонд мениджърите имаха недостатъчно тегло от такива акции, което означава, че притежават по-малко акции от еврозоната, отколкото сравнителните индекси за тяхната компания, които се състоят от различни класове активи. Това беше седемгодишно дъно.

Глобалният търговски спор и Brexit намалиха интереса към европейските акции. Това се промени, макар че проблемите са само частично решени.

САЩ и Китай се договориха да намалят някои наказателни мита, а новите ограничения поне засега няма да бъдат налагани. Независимо от това спорът ще продължи да кипи, защото американският президент Доналд Тръмп и премиерът на Китай Си Дзинпин са загрижени за глобалното технологично лидерство.

Точно това дългосрочно недостатъчно представяне обаче е онова, което говори в полза на европейските акции. „Лидерската роля на американските акции ще приключи през 2020 г. Пазарът стана твърде скъп през последните години. Акциите там са изключително надценени”, подчертава Лукас Паолини, главен инвестиционен стратег в швейцарския фонд Pictet.

Стратезите на Bank of America (BofA) също са убедени, че възвръщаемостта на пазара на акции в САЩ ще изостава от тези в Европа. Франк Шалмайер, който ръководи стратегиите за капиталовия пазар на Dekabank, е на подобно мнение: „Американските акции са значително надценени, докато оценките на акциите в Европа и Германия са разумни".

Едно сравнение на ключови параметри показва, че европейските акции се представят по-добре от техните „колеги“ от САЩ. В S&P 500 съотношението цена/печалба (P/E) за следващата година е 17,7 според данните на Bloomberg.

Иначе казано: акциите в САЩ ще се търгуват със 17,7 пъти над очакваните печалби през 2020 г. Съотношението P/E от 14,3 в Euro Stoxx 50 е значително по-ниско, както и при Stoxx Europe 600 - 14,6.

И в исторически план европейските акции са малко по-евтини от американските. Забележително е обаче, че съотношението P/E в Европа е само малко над средното за последните десет години. В САЩ обаче то е в горния диапазон.

Разликата в оценката става още по-ясна, когато се разгледа съотношението цена-балансова стойност. Балансовата стойност включва всички активи на компания, индустрия или индекс.

Ако сравните това спрямо стойността на фондовата борса, за Euro Stoxx 50 и Stoxx Europe 600 се получава  съотношение цена-балансова стойност от около 1,7. При S&P 500, от друга страна, акциите струват средно 3,2 пъти повече от общата субстанция на концерните.

По-високите оценки в САЩ не са случайни. В миналото американските компании увеличаваха печалбите си значително по-силно от компаниите в Европа. Но анализаторите смятат, че този тренд ще приключи през следващата година.

Според анализ на прогнозите на базата данни Ibes банките са единодушни, че компаниите от S&P 500 ще увеличат печалбите си средно с 9,8 процента през следващите дванадесет месеца. Анализаторите са малко по-оптимистични по отношение на печалбите на компаниите в Euro Stoxx 50 и очакват за тях увеличение от 10,5 процента. 

Като цяло обаче вероятно прогнозите ще бъдат прекалено високи. Консенсусните оценки обобщават прогнозите на отделните анализатори в банките за съответните компании. Повечето анализатори са по-оптимистични от инвеститорите, които действително купуват акциите.

Тенденцията към по-високи оценки на печалбите за европейските компании е забележителна. Тя съвпада с очакванията на икономистите за икономиката. Икономическият растеж в САЩ вероятно ще намалее по-значително през следващата година, отколкото в еврозоната. Това е важно, тъй като динамиката на растежа често е определяща за борсите.

Средно икономистите очакват брутният вътрешен продукт на САЩ да нарасне с 1,8 процента през следващата година, с половин процент по-малко, отколкото през 2019 г. За еврозоната, от друга страна, се очаква растежът ще намалее само с 0,1 процента до 1 процент.

Йенс Вилхелм, портфолио мениджър в Union Investment, коментира вероятния значителен спад на икономическия растеж в САЩ така: „Последствията от търговския спор не спират пред никого, дори и пред онези, които са го причинили“.

Въпреки нарастващата популярност на Европа обаче инвеститорите трябва да са внимават. В крайна сметка цените на европейските акции вече се повишиха значително, с което вече оцениха част от положителните тенденции. Двуцифрено увеличение на цените на акциите едва ли ще бъде възможно. Но малко повече Европа в портфолиото вероятно не навреди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
SS-23
преди 4 години
Защо европейските акции си заслужават?----:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Local_Person
преди 4 години
Много добре казано, в следващите 4-5години риска идва от Европа - акциите тук са лоша идея. Има фирми естесвено които ще просперират но риска е на лице. Дано се задържим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
bgMan
преди 4 години
Освен може би на Airbus понеже проблемите на Boeing се очертават дългосрочни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Според мен, ничии акции не си заслужават в момента, цените са на пик, а рецесия ще има не след дълго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 6
ing5rov
преди 4 години
ъхъ ... иде и тунбергизация ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
scott
преди 4 години
смешници.Ако евроакциите станат апетитни, това ше раздразни саш и те ше ги сринат. кък глоби, 6-ти американски, пропагандни акции кат дизългейт. Се едно да си купиш акции на навални у россиа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още