IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

25-те инвестиционни правила на Джим Крамър

В своите наблюдения по въпроса Джим Крамър, който е директор и съосновател на финансовото интернет издание TheStreet.com обобщава 25 собствени правила при избор и подбор на акции

16:50 | 21.10.05 г.
Автор - снимка
Създател
25-те инвестиционни правила на Джим Крамър

Инвестирането на фондовите пазари е сложен процес, който не се подчинява на конкретни правила и няма точно определени правилни и печеливши стратегии, които да гарантират успеха на индивидуалните инвеститори. Това определя капиталовите пазари като изключително рискови и в резултат всеки инвеститор има свои собствени виждания и изградени модели за търговия.

В своите наблюдения по въпроса Джим Крамър, който е директор и съосновател на финансовото Интернет издание TheStreet.com обобщава 25 собствени правила при избор и подбор на акции.

На първо място той поставя правилото, че инвеститорите трябва да имат визия за движението на пазара и да търгуват според нея, като спазват собствените си правила за влизане и излизане от дадена позиция.

Като второ правило той определя, че няма нищо лошо инвеститорите да си плащат данъците върху капиталовите печалби. Много по-лошо според него са финансовите загуби пред нежеланието да се плащат данъци върху спечелените суми.

На трето място той определя необходимостта да се купува определена позиция поетапно. Не е необходимо да се купува цялото количество наведнъж, като влизането на части много често означава постигане на по-добра средна цена.

Като четвърто правило Крамър определя, че трябва да се купуват “разбити акции”, а не разбити компании. Това означава, че инвеститорите трябва да направят предварителни проучвания за компаниите, чиито акции възнамеряват да закупят и да не се насочват към затруднени компании, а към такива, чиито акции са “несправедливо оценени” от пазара.

На пето място той поставя необходимостта да се диверсифицира портфейла с цел да се контролира пазарният риск.

Шестият съвет е инвеститорите да си “пишат домашното” всеки път преди да купят акции от дадена компания. Това включва обстойни всеобхватни анализи на набелязаните компании.

Седмото правило гласи “Не се паникьосвайте”. Дори и да е сбъркал инвеститорът, паниката е най-лошият съветник. Почти е сигурно, че ще има по-добър момент в бъдещето за продажба на определена позиция, вместо моментална реакция в пристъп на паника.

Като осмо правило се определя инвестирането в пазарния лидер в избрания от инвеститора сектор.

Нужна е „защита” от страна на инвеститора, ако пазарът тръгне срещу него, само на определени акции (любимите му), като от останалите той трябва да се отърве макар и на загуба, ако иска да предпази портфейла си, се казва в деветото правило.

На десето място трябва да се знае, че “лошите” компании не са предмет на интерес за поглъщане от пазарните лидери. Така ако се инвестира в по-малки компании, трябва да се избират иновативните компании с добри продукти.

Според N11 не трябва да се купуват акции от прекалено много компании. Диверсификацията е необходима, но също така не бива да се прекалява твърде много с нея.

Като дванадесето правило се определя, че по-доброто решение, ако инвеститорът не е наясно с пазара, или не вижда подходящи решения, е да се оставят парите в кеш и да се изчака по-добър момент за инвестиране.

Инвеститорите не бива да се подават на емоции, които могат само да им “замъглят мозъците”. Тринадесетата максима съветва да се забравят думи като “трябваше”, “можеше”, “щеше да е добре ако...”.

Пазарните играчи не бива също така да се плашат от корекции. Корекциите са напълно нормални за пазара и могат да се случат във всеки един момент. Важното е да са уверени във верността на своите предположения и пазара да го потвърждава, се казва в правило номер 14.

Правило 15 гласи, че не бива да се забравят и облигациите, които директно се конкурират и са алтернатива на акциите.

Крамър съветва (N16) пазарните играчи никога да не “субсидират” губещите си позиции от печелившите. Това е много често срещано явление при инвеститорите, като и индивидуалните и професионалните инвеститори не обичат да продават губещите си позиции с надеждата, че рано или късно те ще се оценят от пазара.

Това само по себе си не е лошо, но не бива да се “наливат” повече свежи пари в тези позиции, като е много по-добре да се търсят нови инвестиционни идеи.

Като следващо, седемнадесето поред правило се определя необходимостта инвеститорите да зарежат “надеждата” при вземане на инвестиционни решения, която е лош съветник и обвързва емоционално.

Много е важно според Крамър инвеститорите да са с мислене отворено към промяната. Това е и осемнадесетият му съвет към тях. Финансовите пазари са изключително динамични и поради това много често се променят бързо. Необходимо е инвеститорите да могат да реагират адекватно на бързо променящата се среда, за да могат да печелят, както и да избягват значителни загуби.

Следващото, деветнадесето поред, инвестиционно правило гласи, че когато висш ръководен кадър в компанията си подаде оставката поради лични причини или бъде отстранен, това е знак, че се случва нещо нередно и не е лошо и инвеститорите да се оттеглят. Според него висшите ръководни кадри не напускат сами компаниите си, особено по лични причини.

Като двадесето правило се определя необходимостта инвеститорите да имат нерви да чакат акциите на компаниите си да тръгнат в желаната от тях посока, особено когато става въпрос за финансово обезпечени и големи компании с добре развиващ се бизнес. Ако те не разполагат с необходимото търпение, е по-добре според него да дадат парите си за управление на хора, които “имат нерви”.

На следващо място (N20) Крамър съветва инвеститорите да са “телевизионни критици”. Те трябва да приемат всичко, което видят по телевизията като информация, но нищо повече. Трябва да имат собствена визия за нещата и само да следят различните източници на информация да не са в пълна заблуда. Много често според него медиите понякога умишлено манипулират общественото мнение.

Следващият му съвет е инвеститорите да изчакват 30 дни след предупреждения или занижения на резултати от страна на компаниите преди да решат да купят акциите й. Според правило 21 през този период те могат да преосмислят решението си или да издебнат по-добри нива за покупки, както и да видят дали нещо фундаментално ще се измени покрай компаниите.

Следващ съвет (N22) към инвеститорите е никога да не подценяват “машината за повишение на Уол Стрийт”. Много често зад акциите на определени компании стоят анализатори и институционални инвеститори, които са склонни да подкрепят дадена позиция и да купуват от нейните акции много често и против всякаква логика. Така много често минава известен период от време, който може и да е по-продължителен, а акциите на дадена компания може се повишават дори и без ясна причина.

На следващо място (N23) се поставя необходимостта всеки инвеститор да може да обуслови и защити инвестицията си пред някой друг. Това ще гарантира, че инвеститорът не е взел инвестиционното си решение въз основа на емоционални фактори.

Последното, двадесет и трето инвестиционно правило на Джим Крамър гласи, че винаги има “бичи пазар”. На пазара винаги съществува добра инвестиционна възможност, като само въпрос на усилия и воля е тя да бъде открита от инвеститора сред морето от финансови активи.

Още по темата:

Десет инвеститорски правила при избора на акции

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още