IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел в страната на несигурността

Забавянето на новата ЕК обвива в мъгла политиката в ЕС, която е в "безшумен режим"

10:53 | 01.11.19 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ако дори един номиниран разколебае Парламента следващия месец, това би поставило под въпрос плановете законодателят да гласува през седмицата на 25 ноември, за да потвърди Комисията на Урсула фон дер Лайен.

Пристигащият висш екип се опитва да постигне баланс заради текущото забавяне и настоява, че е важно новата Комисия да започне да работи скоро. „Преходният екип е изцяло фокусиран както върху осигуряването на възможно най-бързата Комисия“, посочва представител на преходния екип.

На политическия фронт застоят представлява проблем за това, което се оформя като най-голямата битка в Брюксел през 2020 г. - за следващия седемгодишен бюджет на ЕС или Многогодишната финансова рамка (МФР). Урсула фон дер Лайен представи водещи предложения, които не бяха включени в предложенията на отиващата си Комисия, като например всеобхватна европейска „зелена сделка“ с цел достигане на нулеви вредни емисии към 2050 г. и фонд за справедлив преход относно преминаването към възобновяема енергия за въглищно зависимите региони.

Дипломатите казват, че докато новата Комисия не заработи, европейските лидери не могат официално да обмислят как да финансират плановете ѝ по бюджета на блока за 2021-2027 г. Сегашният бюджет изтича в края на следващата година, а официалните лица казват, че трябва да се постигне предварително споразумение, за да стартират новите програми в началото на новия мандат.

Много лидери се надяват да постигнат споразумение за финансите на ЕС до началото на 2020 г. Ако новата Комисия не бъде създадена във времето, в което лидерите провеждат задълбочени обсъждания на бюджета през януари или февруари, фон дер Лайен може да не успее да получи финансиране за знакови нейни проекти. Това намалява шансовете и да окаже силно политическо въздействие в новата си роля.

Осъзнала предизвикателството, пред което се изправя, Урсула фон дер Лайен се опитва да оформи дебата за бюджета преди дори да встъпи в длъжност. Тя пътува за Финландия миналата седмица, за да обсъди МФР с финландския премиер Антти Ринне, чието правителство е настоящият председател на ротационното председателство на Съвета на ЕС. Докато новата Комисия поеме руля, председателството на Съвета е ограничено доколко може да помогне на фон дер Лайен на бюджетния фронт.

Други политически приоритети също са пред забавяне. Някои служители и дипломати заявиха, че новата комисия може да се наложи да изчака до 1 януари или по-късно, за да встъпи в длъжност. Възможно е избирателите да започнат да чуват подробности за новите предложения за политиката на Комисията цяла година след изборите за Европейски парламент през май.

За някои комисари закъснението също предлага да продължат с проекти, над които работят от години. Вицепрезидентът на Енергийния съюз Марош Шефчович, например, има още малко време да се опита да сключи нова сделка, регулираща газовите отношения между Киев и Москва.

Забавянето означава, че се задържат и някои кариерни възможности в ЕК. Някои служители в Комисията „се сблъскват с несигурност, тъй като искат да бъдат в нови кабинети или искат да бъдат повишени“, но все още не знаят кой ще е отговорен затова, посочва служител на институцията.

Длъжностното лице отбелязва, че голяма част от ежедневните дела на Комисията продължават, независимо от политическата крайност. Официалният служител също така заявява, че напускането по-рано тази година на бившия генерален секретар Мартин Селмайр, доминираща фигура в институцията, допринася за това някои високопоставени служители да се чувстват "изгубени".

Друг служител, обаче, смята, че забавянето е добре дошло, защото дава повече време за запълване на тези ключови позиции, преди новата изпълнителна власт в ЕС да поеме щафетата.

Извън институциите на ЕС някои от тези, които се стремят да наложат влияние в блока, се чувстват неудовлетворени от ситуацията. Лобистите продължават да си взаимодействат с държавните служители в Комисията и на други места, но казват, че е трудно да работят без ръководители на високо равнище, защото не знаят с кого всъщност трябва да се срещат. За някои от тях това забавяне все пак дава възможност да направят допълнителна подготовка.

В Европейския парламент законодателите казват, че забавянето на новата Комисия има слабо практическо въздействие върху тяхната работа. Засега. Към края на годината, обаче, забавянето може да се усети и там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
крас
преди 4 години
"РИБА В МЪТНА ВОДА СЕ ЛОВИ" Как се поддържат ДВЕ АДМИНИСТРАЦИИ, КАК СЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ ЕВРОСРЕДСТВАТА и накрая : КОМУ Е НУЖНА ТАЗИ БЮРОКРАТИЧНА МАШИНА КОГАТО С НЕЯ И БЕЗ НЕЯ Е ВСЕ ТАЗИ!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
Ако Лондон реши да извърши действителен Brexit , тогава ЕС ще иска отсрочка . Целта е да няма реално управление и посока , поне докато не измине още едно десетилетие .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 4 години
Брюксел в страната на феите и калинките... и перасите... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 4 години
Хаха... безшумен режим... или казано на френски - новите се таят и мигат свенливо като мишка у брашно, а старите гледат като пръ днали... Скоро ше стане ясно какъв си го подостри великият ЕС с тая кифла начело...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още