IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел в страната на несигурността

Забавянето на новата ЕК обвива в мъгла политиката в ЕС, която е в "безшумен режим"

10:53 | 01.11.19 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Датата 1 ноември 2019 г. трябваше да е паметна за Европейския съюз (ЕС). На хоризонта трябваше да изгрее новата Европейска комисия (ЕК), а Великобритания щеше да е напуснала клуба. Вместо това, обаче, мъгла от несигурност надвисва над Брюксел, пише онлайн изданието politico.eu.

Встъпването в длъжност на новия председател на Комисията Урсула фон дер Лайен и екипа ѝ ще се забави поне до началото на декември, а може би дори и до началото на 2020 г. Brexit е отложен отново - официално до края на януари, но вероятно ... е, кой би се наел да гадае докога.

Поне що се отнася до ситуацията с Комисията, това означава, че няма кой да лансира инициативи по належащи въпроси. Фон дер Лайен представи смели планове на много фронтове, но все още няма силата дори да започне да се опитва да ги реализира. Междувременно Комисията на Жан-Клод Юнкер преминава в режим на поддръжка - натоварена е да държи нещата да тиктакат, но да не изземва инициативата от своя наследник.

Забавянето на новата Комисия означава и че служителите на ЕС са заседнали в кариерна несигурност, а лобистката общност на града - търговски органи, консултантски организации и неправителствени организации, чака да се появят нови силови играчи.

Самият Юнкер разказа новата реалност на своите комисари в черно и бяло. "Както и в предишните случаи, правомощията на Комисията в тази ситуация са ограничени до работа по текущи въпроси, която се основава на необходимостта да се осигури приемственост“, пише той в писмо от 25 октомври, изпратено до комисарите му. Изданието разполага с писмото.

„През този период ще продължим ежедневното управление на обществените дела в съответствие с правилата на Съюза и управлението на текущи досиета или процедури без да нарушаваме политическия избор на предстоящата Комисия“, посочва той. С други думи Юнкер казва на комисарите си: „Ние сме на служба, но вече не сме на власт“.

На служителите е обяснено да преминат в „безшумен режим“ и да избягват да говорят за бъдещи дейности, коментира работещ в институцията. Един дипломат от ЕС определи настоящата ситуация като "по-скоро като преминаване през тунел" с "малко светлина в края".

Тази светлина може да е по-далечна, отколкото изглежда. Някои служители и дипломати заявиха, че новата комисия може да се наложи да изчака до 1 януари или по-късно, за да встъпи в длъжност.

Най-малко три комисарски поста все още ще трябва да бъдат запълнени, след като Европейският парламент (ЕП) отхвърли първоначалните кандидати на Франция, Унгария и Румъния. Броят на свободните работни места от най-високо ниво нараства до четири, ако фон дер Лайен реши да назначи британски комисар, въпреки че Лондон ясно заяви, че няма да предложи такъв.

Като се има предвид, че новите кандидати от Франция и Унгария - Тиери Бретон и Оливер Вархели, може да се сблъскат с труден процес на потвърждение, а Румъния все още не е определила кандидат, приемлив за новия председател на ЕК, графикът за старта на 1 декември изглежда твърде малко вероятен.

Последна актуализация: 10:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
крас
преди 4 години
"РИБА В МЪТНА ВОДА СЕ ЛОВИ" Как се поддържат ДВЕ АДМИНИСТРАЦИИ, КАК СЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ ЕВРОСРЕДСТВАТА и накрая : КОМУ Е НУЖНА ТАЗИ БЮРОКРАТИЧНА МАШИНА КОГАТО С НЕЯ И БЕЗ НЕЯ Е ВСЕ ТАЗИ!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
Ако Лондон реши да извърши действителен Brexit , тогава ЕС ще иска отсрочка . Целта е да няма реално управление и посока , поне докато не измине още едно десетилетие .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 4 години
Брюксел в страната на феите и калинките... и перасите... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 4 години
Хаха... безшумен режим... или казано на френски - новите се таят и мигат свенливо като мишка у брашно, а старите гледат като пръ днали... Скоро ше стане ясно какъв си го подостри великият ЕС с тая кифла начело...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още