IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се превърне ли Великобритания във враждебен съсед на ЕС подобно на Русия?

Пренебрежителното отношение на Европейския съюз спрямо британците наподобява това към руснаците през 90-те, но двете велики сили няма как да са незначителни

08:20 | 07.11.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Старият британски булдог все още може да хапе. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Старият британски булдог все още може да хапе. Снимка: Ройтерс

Ако Brexit се обърка, това може да предизвика събития, напомнящи за разпада на Съветския съюз - разделянето на Великобритания, придружено от дълбок икономически шок. Английските националисти несъмнено биха видели ЕС като съучастник в подобни злокачествени събития: някои критици вече обвиняват Брюксел във фабрикуване на изкуствени проблеми на ирландската граница, неоснователно забавяне на споразумението за свободна търговия и насърчаване на независимостта на Шотландия.

За момента британските и европейските официални лица все още използват езика на приятелството и бъдещото партньорство. Но под повърхността и в неофициални разговори се прокрадва антагонизъм. Един влиятелен бивш служител на ЕС наскоро заяви пред мен, че тъй като поради Brexit Великобритания ще бъде заплаха за ЕС, в интерес на Европа е да се насърчава независимостта на Шотландия и обединението на Ирландия. (Виното беше консумирано, но в него е истината.) Когато, с руския паралел наум, предположих, че би било лоша идея да се унижава Великобритания, ми бе отговорено, че Великобритания е отговорна за собственото си унижение. И освен това Обединеното кралство е унижило ЕС, гласувайки да напусне.

Дори в официални разговори можете да чуете намеци за пораждане на съперничество. Ангела Меркел, канцлерът на Германия, която обикновено е умерена, заяви наскоро, че Великобритания ще бъде „конкурент“ на ЕС след Brexit, оприличавайки я с Китай и САЩ.

Ако, както изглежда вероятно, ЕС реагира на това усещане за конкурентна заплаха, като откаже да премине към безмитна търговия с Великобритания, тогава антагонизмът между Лондон и Брюксел ще нарасне. Европейците ще твърдят с известно основание, че Великобритания сама е предизвикала съдбата си - точно като Русия. Но спечелването на дебата няма да предотврати конфронтацията.

Във все по-лоша ситуация Обединеното кралство (или вероятно само Англия) ще изиграе малкото карти, които има – ограничаване на сътрудничеството с Европа в областта на сигурността и дипломацията, и работа с враждебни за ЕС сили.

В момента тези заплахи не се приемат много сериозно в столиците на ЕС, защото Великобритания е в такава бъркотия. Същото пренебрежително отношение бе възприето и спрямо руснаците през 90-те години. В края на краищата страната им току-що се бе разпаднала, а икономиката им беше в състояние на свободно падане. Но, движена от чувството на унижение, Русия засвидетелства отново силата си - по начин, който ЕС сега намира за тревожен.

Урокът е, че държави, които са били основни европейски сили в продължение на векове, е малко вероятно просто да изпаднат в незначителност. Техните интереси трябва да бъдат отчитани. Ако това не може да бъде направено, ЕС ще трябва да им се противопостави. Което и от двете да се случи, европейска конструкция, която изключва Великобритания и Русия, е малко вероятно да бъде стабилна, нито пък сигурна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още