IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Десетте „кучета“ на Dow Jones

Анализатори препоръчват на инвеститорите да не се опитват да прогнозират краткосрочното движение в цените на индексите и акциите, а да съсредоточат вниманието си върху дългосрочните перспективи

12:24 | 18.10.05 г.
Автор - снимка
Създател
Десетте „кучета“ на Dow Jones

С навлизането в последното тримесечие на тази година инвеститорите си задават въпроса дали завишените до известна степен очаквания за резултатите на щатските компании през тази година ще се оправдаят. Със стартирането на отчетния сезон за изминалото тримесечие те ще придобият все по-голяма яснота, като от тримесечните резултати за изминалите три месеца, както и прогнозите за настоящото четвърто тримесечие ще стане ясно дали ще станем свидетели на ръст, или на спад на индексите и цените на акциите в края на годината.

Не особено обнадеждаващо се представят щатските индекси от началото на 2005 г., като Dow Jones се е понижил от началото на годината с около 5%, а широкият S&P 500 е загубил 2% от стойността си. Това до момента не оправдава направените в началото на годината прогнози от много анализатори за среден ръст на S&P 500 и Dow Jones с между съответно 3.7% и 5.5%.

Сред основните негативни фактори причина за слабото представяне на щатските индекси са забавянето на ръста на печалбите на компаниите в най-голямата световна икономика поради стартиралото повишаване на лихвените равнища и рекордните енергийни цени.

Мрачни остават и бъдещите перспективи относно по-нататъшната лихвена политика на Fed, като в основната си част анализаторите залагат за по-нататъшно повишение на лихвите, на фона на новите доказателства за повишаващата се в страната инфлация.

Допълнително негативно въздействие оказаха през тази година и разразилите се в страната урагани. Те доведоха до не особено убедително представяне на заетостта в САЩ през последните месеци.

Все още страната не успява да реши проблемите с рекордния бюджетен и търговски дефицит, които натежават върху щатския фондов пазар, а след разрушенията от ураганите едва ли ще станем свидетели на някаква трайна промяна в бюджетния дефицит през тази и първите месеци на следващата година поради необходимостта от възстановителни дейности.

Въпреки тези обстоятелства обаче много анализатори все още остават положително настроени за развитието на щатските пазари, като прогнозират ръст от близо 9% на индексите през следващите три месеца, имайки предвид традиционния за щатските пазари “януарски ефект”.

Анализатори от медийното издание Morningstarю препоръчват на инвеститорите да не се опитват да прогнозират краткосрочното движение в стойността на индексите и акциите, а да съсредоточат вниманието си върху дългосрочните перспективи. Според тях в основната си част пазарните участници не успяват да предвидят краткосрочните колебания на пазара, което води до реализиране на загуба.

Въз основа на стратегията “Dogs of the Dow” (кучетата на Dow), те определят списък от 10 компании-компоненти на индекса Dow Jones, които според тях заслужават вниманието на инвеститори.

Стратегията е насочена към изследване на 30-те компании от Dow Jones и насочване към 10 от тях с по-висок от пазарния годишен дивидент, които според анализаторите по някакви причини са относително “подценени” и се очаква в следващите месеци да реализират по-висока възвръщаемост от тази на индекса.

Въз основа на изследване назад във времето от Morningstar изчисляват средна годишна доходност от 14.9% за периода от 1973 до 2004 година.

Компаниите от Dow Jones, които отговарят на критериите от стратегията според медийното издание въз основа на годишния дивидент, изплащан към 31 декември 2005 година, са представени в следната таблица: 

 

Компания Цена към 12.10.2005 г. Промяна от началото на годината в % Годишен дивидент в % Справедлива цена Очаквана тригодишна възвръщаемост в %
SBC (SBC) 22.31 -13.00% 5.80% 25 13.40%
General Motors (GM) 26.7 -33.00% 7.50% 25 -6.70%
Altria Group (MO) 70.92 16.00% 4.50% 82 26.20%
Merck (MRK) 26.78 -17.00% 5.70% 34 21.40%
Verizon (VZ) 29.83 -26.00% 5.40% 39 19.40%
J.P. Morgan (JPM) 33.27 -15.00% 4.10% 49 36.30%
Citigroup ( C ) 44.6 -7.00% 3.90% 54 24.00%
DuPont (DD) 38.67 -21.00% 3.80% 46 14.60%
Pfizer (PFE) 24.84 -8.00% 3.10% 32 26.30%
General Еlectric (GE) 33.8 -7.00% 2.60% 38 15.40%






Средно
-13.00% 4.64%
19.00%

 

Въпреки че цените на посочените акциите не се представят особено убедително през първите 9 месеца на годината, когато бележат средно понижение от 13% на фона на значително по-малкия спад от едва 5% за същия период на индекса Dow Jones, средният дивидент бележи покачване.

Той носи значително по-добра доходност от средния дивидент на индекса Dow Jones от 2.6% и този на S&P 500's, който е 2.1%. Дивидентът е повече дори от доходността по десетте годишни щатски облигации, който е 4.4% и значително превишава средния за акциите по целия свят от 1.8 на сто.

В същото време добри резултати от тези компании за третото тримесечие, някои от които вече са факт (Citigroup), и за традиционно силното за щатските компании четвърто тримесечие ще са добра предпоставка за ръст на цените им през първите три месеца на следващата година.

Тези компании с традиционно добри бизнеси са големи и стабилни и с изключение на General Motors са с високи кредитни рейтинги. Причината за това 10-те компании да се търгуват със средно 16% под справедливата си стойност са различни.

Така например понижението на акциите на финансовите компании, две от които са в списъка, е стартиралото в средата на тази година повишение на лихвените проценти. Това е довело до спад в цените на акциите на J.P. Morgan например с 15% от началото на годината, при което акциите на компанията се търгуват с 25% дискаунт спрямо справедливата им стойност.

Поевтиняването при фармацевтичните компании - отново две от които са в списъка на 10-те компании - са извеждането от употреба на някои лекарства и притесненията относно изтичащи патенти. Много от инвеститорите обаче пренебрегват факта, че това са големи компании с международен бизнес, които генерират годишно значителни свободни парични средства.

В същото време очакванията са възвръщаемостта въз основа на плащания годишен дивидент да се запази на относително високо равнище и през следващите години, като се има предвид средният ръст от 8% на годишния дивидент на тези компании за последните пет години.

* Настоящият анализ е изготвен в основната си част въз основа на данни от медийното издание Morningstar. Той не представлява съвет за покупка или продажба на акции или други активи, като Investor.bg не носи отговорност за верността на данните в него.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още