IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отчетният сезон в САЩ навлиза в разгара си през тази седмица

През тази седмица резултатите си ще обявят някои от най-големите щатски компании, което най-вероятно ще определи по-нататъшното движение на щатските и световните индекси

11:58 | 17.10.05 г.
Автор - снимка
Създател
Отчетният сезон в САЩ навлиза в разгара си през тази седмица

Вниманието на инвеститорите през тази седмица ще бъде насочено към отчетния сезон в САЩ, който навлиза в разгара си.

Резултатите си тази седмица ще изнесат някои големи технологични и финансови компании в най-голямата световна икономика, като резултатите ще предопределят настроението на инвеститорите не само на щатските, но и на останалите световни финансови пазари.

Сред компаниите, които ще изнесат резултатите си днес, е една от най-големите световни финансови институции в света и компонент на индекса Dow Jones – Citigroup. Средните очаквания на анализаторите са за печалба за тримесечието от 99 цента на акция и приходи от 20.47 млрд. долара.

Също днес, но след затварянето на щатските фондови пазари, резултатите си за изминалото тримесечие ще отчете и друг компонент на Dow – технологичният конгломерат IBM. Средните очаквания са за печалба от 1.13 долара на акция и приходи в размер на 21.71 млрд. долара за тримесечието.

Най-големият производител на автомобили в света – щатската компания General Motors, също е сред компаниите, които трябва да изнесат резултатите си днес, като анализаторите очакват загуба от 87 цента на акция при приходи от 35.14 млрд. долара.

Утре резултатите си ще изнесат компонентите на Dow Jones 3M Company и United Technologies, както и финансовата компания Merrill Lynch, телекомуникационната компания Motorola и интернет компанията Yahoo. Също утре резултатите си ще изнесе и най-големият световен производител на чипове – щатската компания Intel.

В сряда към изнасящите резултатите си ще се присъединят Altria, Amgen, eBay, Honeywell, J.P. Morgan Chase & Co и SBC Communications, а в четвъртък - Eli Lilly, Ford и Nokia. Сред най-големите компании, които ще обяват резултатите си в петък, са AT&T, Caterpillar и Reebok.

Според анализатори резултатите на компаниите ще са в центъра на инвеститорското внимание през тази седмица и ще определят движението на световните индекси.

Анализатори от Standard & Poor's очакват печалбите на компаниите от индекса S&P 500 да се повишат средно с 14% за третото тримесечие, което би означавало рекордно 14-то поредно тримесечие с двуцифрен ръст на средната печалба на компаниите от индекса.

Според тях обаче негативният ефект от високите енергийни цени ще окаже въздействие върху прогнозите на компаниите за печалба за четвъртото тримесечие, върху които ще се концентрира вниманието на инвеститорите.

Всяко евентуално занижаване на очакванията, както и на прогнозите за следващата година, най-вероятно ще се приеме изключително негативно от пазара.

Негативизмът от евентуално разочароващи резултати ще се подсилва и от все по-голямата вероятност за по-нататъшно повишение на краткосрочните лихви в САЩ, след изнесените данни за инфлацията в САЩ.

В петък стана ясно, че инфлацията в най-голямата световна икономика набира скорост, като през септември тя е възлязла на 1.2% на годишна база на фона на средните очаквания на анализаторите за стойност от 0.9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още