IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС трябва да вземе смело решение за присъединяването на Западните Балкани

Регионът може да бъде символ на европейската визия и сила, от които се нуждае днес повече от всякога общият европейски проект

19:08 | 04.10.19 г. 2
<p>
	Ципрас приканя ЕС към смело решение. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ципрас приканя ЕС към смело решение. Снимка: Ройтерс

Но имаше времена в историята, когато подобни развития не бяха далеч. Така че ние не можем да бъдем спокойни относно регионалните предизвикателства, пред които е изправена Европа. Между 2014 и 2017 г. всички видяхме последствията от решението да се замрази по-нататъшното разширяване на ЕС.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер правилно предупреди: „Ако не успеем да превърнем Западните Балкани в нови страни-членки, отново ще изпитаме същите проблеми, които имахме през 90-те години.“ Тяхната интеграция „е инвестиция в сигурността на ЕС, икономическия растеж и влиянието“, каза той.

За щастие признаването на тази реалност накара ЕС да потвърди отново своята подкрепа, на среща на върха в София през май 2018 г., за Солунския дневен ред - договорен през 2003 г. - за постепенно интегриране на Западните Балкани в съюза

Освен това започването на преговори за присъединяване би означавало подкрепа за народите на две държави, които решиха международен спор, преодолявайки други големи препятствия. В средата на 2017 г. Северна Македония преживя дълбока - и на моменти изпълнена с насилие - политическа криза с междуетническо измерение. Гърция премина през най-тежката икономическа криза в Европа и приложи мерките за строги икономии на ЕС и МВФ със сериозни икономически и социални последици.

През 2015-16 г. и двете страни бяха изправени пред най-голямата европейска бежанска криза след Втората световна война. Гърция излезе от икономическата криза, като същевременно се утвърди като стълб на мира и стабилността в своя бурен регион. Северна Македония изпълни ангажиментите си във връзка с правата на малцинствата, допринесе за добросъседските отношения и регионалната стабилност, и извърши реформите, свързани със съдебната система, публичната администрация и борбата с организираната престъпност, според доклад на Европейската комисия от 2019 г.

В този изключително важен момент положителното решение на ЕС ще бъде ясен сигнал към народите на Европа, Балканите и отвъд, че провеждането на смели реформи, отхвърлянето на национализма и компромисите за разрешаване на различията въз основа на взаимно уважение си струват цената.

Периодът в европейската история, когато Балканите са били катализатор за разделение и войни, е приключил. Време е регионът ни да се превърне в катализатор на мира. Той може да бъде символ на европейската визия и сила, от които се нуждае днес повече от всякога общият ни проект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
1
rate up comment 0 rate down comment 0
дядя Вова
преди 4 години
https://hypebeast.com/2019/3/banksys-devolved-parliament-back-on-display-for-brexit
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още