IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Унгарският BUX със спад от 4.2%, надолу са и другите регионални индекси

Полският WIG 20 се понижи с 2.8% до ниво от 2 363 пункта, а чешкият PX 50 се понижи в ранния следобед с 2.7% до ниво от 1 373 пункта

12:48 | 13.10.05 г.
Автор - снимка
Създател
Унгарският BUX със спад от 4.2%, надолу са и другите регионални индекси
Силен спад днес регистрираха фондовите индекси на страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). С най-много се понижи унгарският индекс, който загуби над 930 пункта през днешния ден, или 4.2% до ниво от 21 299 пункта.

На отрицателна територия там се търгуваха акциите на почти всички “сини чипове”.

Акциите на най-голямата петролна компания в страната MOL се понижиха с 5.1% до ниво от 20 610 форинта (82,44 евро), а тези на най-голямата унгарска банка и собственик на Банка ДСК – ОТР, загубиха 4.3% от стойността си до ниво от 7 685 форинта (30,74 евро). Акциите на фармацевтичната компания Richter се понижиха с 2.9% до 36 610 форинта (146,44 евро).

Спадът на унгарския индекс, който стартира в началото на седмицата, се задълбочи след като във вторник Европейската комисия за пореден път критикува страната, че не само не предприема мерки за съкращаване на бюджетния дефицит, но и го увеличава.

През последните седмици унгарското правителство завиши официалните си очаквания за бюджетен дефицит на страната до 6.1% за тази година, като според някои анализатори е възможно той реално да достигне 7% от БВП на страната.

Това е над 2 пъти над допустимите от ЕС норми за бюджетен дефицит до 3% от БВП на всяка страна членка на съюза.

Допълнително негативизъм се внася на корпоративния фронт от серия занижавания на инвестиционните оценки на няколко големи унгарски компании. Първо от Erste Bank занижиха оценката на MOL, след което последваха две занижения на оценката на най-големия унгарски телеком – Mtelekom, отново от Erste Bank и от Deutsche Bank.

Инвеститорите са изнервени и от стартирането на отчетния сезон. Според някои очакванията за резултатите на компаниите през изминалото тримесечие са твърде завишени и това е включено в цените на акциите на унгарските компании на фона на постигнатия от индекса исторически максимум в началото на месеца.

Подобно настроение цари и сред останалите фондови пазари в ЦИЕ. Полският WIG 20 се понижи с 2.8% до ниво от 2 363 пункта, а чешкият PX 50 се понижи в ранния следобед с 2.7% до ниво от 1 373 пункта.

По-нататъшното движение на индексите в региона ще се определи след активното стартиране на отчетния сезон, като дотогава е възможно спадът да продължи, което се приема като корекция след силния ръст до нови рекорди през последните два месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 29.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още