IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двата проблема, които тревожат инвеститорите днес

Регулаторните инструменти могат да се окажат недостатъчни при рецесия, а конвенционалните макроикономически модели не са в крак с реалността

08:14 | 02.10.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пода на Нюйоркската фондова борса. <em>Снимка: gettyimages</em></p>

Пода на Нюйоркската фондова борса. Снимка: gettyimages

Упорито ниската инфлация оставя на централните банки възможност за допълнително облекчаване и ние вярваме, че те ще я използват, въпреки нежеланието на някои политици.

Но ако това облекчаване не е работило досега, защо трябва да проработи сега? При типична рецесия Фед обикновено намалява лихвите с около пет процентни пункта. През последния цикъл централната банка прибегна до нетрадиционна парична политика, но изглежда, че не постигна очаквания резултат.

В много икономики растежът е спъван от структурни фактори или несигурност, а не от ограничения в предлагането на кредити. Регулаторите може да открият, че каналите им за спешни реакции са възпрепятствани, тъй като нито ниските лихви, нито инфлационните очаквания лесно могат да бъдат променени, когато голяма част от пазара на държавни облигации на страните от Г-10 има отрицателна доходност.

Като се комбинират съмненията на някои от регулаторите относно необходимостта от действия със съмненията относно потенциалното въздействие на тези действия, става спорно дали централните банкери разполагат с каквото е необходимо, за да изтръгнат икономиката от летаргията.

Второ, и по-съществено, има недостиг на идеи. Конвенционалните макроикономически модели не са в крак с реалността. Предпазливостта на централните банкери спрямо по-нататъшно облекчаване на паричната политика се основава на икономически модели, които не успяха да предскажат и разберат световната финансова криза и не успяват да обяснят защо инфлацията остава потисната след десетилетие непрекъснат растеж.

Предизвикателствата пред господстващата икономическа теория, породени от депресията през 30-те години и инфлационните шокове от 70-те години, предизвикаха интелектуални революции. Депресията роди кейнсианския интервенционизъм. Инфлационните шокове подкрепиха монетаристките теории, които оформиха основата на настоящата рамка за независимост на централната банка и инфлационно таргетиране.

Днешното предизвикателство е в подобен мащаб. Необходимо е смирение и амбиция. Смирение в признаването на недостатъците на настоящата интелектуална рамка и амбиция да се остави настрана предпазливостта относно действията и да се използват всички налични средства за постигане на агресивен регулаторен отговор.

Докато чакаме да се появи новият академичен фундамент, отговорът на глобалните икономически проблеми се крие в смела, координирана парична политика в съчетание с фискални мерки, резултиращи в нещо подобно на дългова монетизация. Става въпрос за емитиране на дълг от правителствата за финансиране на държавните разходи и изкупуването му  от централната банка на вторичните пазари, като по този начин се увеличава паричното предлагане.

Това също може да не проработи, но най-лошият резултат би бил прекалено голяма инфлация, а инфлацията е враг, когото познаваме и, най-важното, знаем как да преборим чрез надеждния традиционен арсенал.

Регулаторният отговор, който може да доведе до нормализиране на лихвената среда, изисква политическа воля и време. Междувременно очакваме пазарите да останат скептично настроени, а доходността - потисната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
крас
преди 4 години
ОТ СТАТИЯТА: "Гледайки формата на кривите на доходността на държавните облигации, бихте си помислили, че сме в рецесия, при това дълбока и продължителна."ЗАЩО ДА СИ МИСЛИМ КАТО Е ТАКА. БАНКИТЕ И БАНКИРАНЕТО СА В ДЪЛБОКА РЕЦЕСИЯ !!!Нещо повече - С ПОВЕДЕНИЕТО СИ И ПРЕДЛАГАНИТЕ ФИНАНСОВИ ПРОДУКТИ ТЕ САМИТЕ ПРАВЯТ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА ОТБЛЪСНАТ ИНВЕСТИТОРИТЕ ОТ СЕБЕ СИ И НАСОЧАТ СВОБОДНИТЕ ПАРИЧНИ ПОТОЦИ В ДРУГО НАПРАВЛЕНИЕ!!!Нормално е да си зададем въпроса КОЙ ЗАМЕНИ БАНКИТЕ И БАНКОВАТА СИСТЕМА , КАТО СРЕДСТВО КОЕТО НЕ САМО ДАВА ГОРИВО , НО И ОПРЕДЕЛЯ ПОВЕДЕНИЕТО НА СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА. СЪВСЕМ УМИШЛЕНО БАНКИТЕ НАСОЧВАТ ИНВЕСТИТОРИТЕ КЪМ ЗАКУПУВАНЕ НА АКЦИИ НА ВОДЕЩИ СВЕТОВНИ ИКОНОМИЧЕСКИ ГИГАНТИ , които вече не се нуждаят от БАНКОВА ПОДКРЕПА. БЕЗКОНТРОЛНОТО ЕМИТИРАНЕ НА ТАКИВА АКЦИИ ВОДИ ДО НАДУВАНЕТО НА ТАКЪВ БАЛОН , ПУКАНЕТО НА КОЙТО ЩЕ ПОМЕТЕ ЦЯЛАТА СВЕТОВНА ИКОНОМИКА. НЕКА ПОГЛЕДНЕМ КАК СЕ Е ДВИЖЕЛ ИНДЕКСА ДАУ ДЖОУНС до 2008 и след това. През 1998 г той е 9,080, а през 2008 г. бележи дъно от 7,062 пункта !!!!!В настоящият момент индекса гони стойности 27,350 !!!!!!СКОКА НА ДАУ ДЖОУНС ОТ 2008 - 2019 год. с цели 3,9 - 4 пъти НЕ Е НИЩО ДРУГО ОСВЕН ЕДИН ГОЛЯМ БАЛОН, ПУКАНЕТО НА КОЙТО ЩЕ ОТНЕСЕ ВЛОЖЕНИЯТА В АКЦИИ НА ИНВЕСТИТОРИТЕ!!В момента САЩ са изцяло зависими от това което се случва в ШАНХАЙСКАТА БОРСА , чието поведение и графики се характеризарат с ПОСТОЯНСТВО , а времеви отклонения каквито се забелязват през 2007 година и 2015 година идват да покажат на господата в САЩ КОЙ КАРА ВЛАКА И ОТ КОГО ЗАВИСИ НЕ САМО ТОВА КОЕТО ЩЕ СЕ СЛУЧИ В АМЕРИКА , НО И В СВЕТА АКО НЯКОЯ СУТРИН ДРУГАРИТЕ ОТ ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА ККП РЕШАТ ДА ВЗРИВЯТ СИСТЕМАТА. За да се промени тази обвързаност и зависимост от Китай е нужно САЩ да изпуснат въздуха на балона на АКЦИИ и пренасочат ИНВЕСТИЦИИТЕ КЪМ БАНКИТЕ които са традиционен източник на финансиране на икономиката. За съжаление ФЕД продължи с политиката на ОТБЛЪСКВАНЕ на инвестициите и с това на НАДУВАНЕ НА БАЛОНА НА АКЦИИТЕ , който факт сам по себе си показва СЛАБОСТ И НЕВЪЗМОЖНОСТ ЗА КОНТРОЛ НА ПРОЦЕСИТЕ КОИТО ВЕЧЕ НЕ ЗАВИСЯТ ОТ ТЯХ А ОТ ПЪРВИЯ СЕКРЕТАР НА ККП!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още