IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поскъпна за втори пореден ден в очакване на данни

10:54 | 11.10.05 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът поскъпна за втори пореден ден в очакване на данни
Държавни облигации

Европейските държавни облигации леко поскъпнаха в понеделник, в условията на търговия с ниска ликвидност. Националните празници в САЩ и Япония дадоха възможност на инвеститорите да поемат дъх от разпродажбите през изминалата седмица и да преценят на спокойствие сделката относно новото правителство в Германия. Лидерката на консерваторите, Ангела Меркел, която според облигационните пазари е настроена в полза на икономическия растеж и същевременно е за спазване на фискална дисциплина, ще бъде новият канцлер на Германия. Досегашният управник на страната, Герхард Шрьодер ще отстъпи мястото си след седем годишно управление, което съвпадна с очакванията на повечето от участниците на финансовите пазари и не предизвика особена реакция. Според член на СДП, договорката предвижда социал-демократите на Шрьодер да получат ключови места в кабинета, като външното, финансовото, правосъдното и министерството на труда. Това ще направи по-трудна задачата пред Меркел и нейните християн-демократи да осъществят политиката, заложена в предизборната кампания. Тази коалиция е първата от подобен мащаб след 1960 година и финансовите пазари с особен интерес очакват нейното развитие и специално дискусиите по отношение на огромния бюджетен дефицит на страната.

Енергийни суровини
 
Освен липсата на особена ликвидност на пазара, друга причина за слабото поскъпване на европейските държавни облигации бе изказването на члена на изпълнителния съвет на Европейската централна банка, Лоренцо Бини Смаги, който заяви, че банката ще продължи да поддържа ниски лихвени нива до момента, в който не се появи втора вълна от ценови ефект от поскъпването на петрола. Той добави, че решителността по отношение на инфлацията от страна на ЕЦБ далеч не означава безусловен ангажимент за повишаване на лихвените нива на Стария континент.
 
Петролът завърши деня отново на положителна територия, след като очакванията за понижение в запасите от петролни продукти в САЩ надделяха над загрижеността за спад в търсенето. Прогнозните стойности за очакваните в сряда данни, според изследване на Ройтерс сочат, че запасите от бензин ще намалеят с 1.5 млн. барела, а запасите от нафта и дизелово гориво ще намалеят с 1.6 млн. барела. Коментарите на петролни дилъри са, че подобни цифри няма да предизвикат бурни реакции, но евентуален спад на запасите от нафта и дизелово гориво в рамките на 3 млн. барела може да предизвика паника и да последва бурно поскъпване на петролните фючърси. Друга гореща тема е завръщането на загубените мощности в производството и рафинирането на петрол в САЩ, както и в засегнатите от стачни действия рафинерии във Франция. Така остава да се изчакат още 2 нервни седмици до завръщането на капацитетите на тези индустрии, като липсата на изненади в данните за запасите ще остави цените да се движат в границите между $60 и $66 за барел.

Технически анализ

Държавни облигации
Декемврийският фючърсен контракт върху 10-годишните германски ценни книжа (FGBLZ5) се задържа в последната седмица под зоната 122.50/122.70. За евентуално покачване на цените е нужно преодоляване на първоначалната съпротива на 122.60, като последващ отпор се очаква на 123.00 и 123.22 – съответно 50% и 61.8% корекция на спада от 124.01 до 121.95. Първоначална подкрепа има на 122.00 – дъно от 04.10.2005 и 100 дневна МА. Следващи нива по пътя надолу са 121.70 – 61.8% корекция на качването от 120.27 до 124.01 и дъното от 19.07.2005 на 120.85.

Енергийни суровини
 
Цената на ноемврийския петролен фючърс на NYMEX (QMX5) за пореден ден тества съпротивата на $62.20 за барел, но не успя да се задържи над нея и затвори дневната търговия в подножието й. В понеделник „черното злато” завърши на зелена територия за втори пореден ден, в очакване на данните за запасите от петролни продукти в САЩ в сряда. Евентуален опит за възвръщане на възходящата тенденция ще срещне съпротива на $62.80, следвана от $63.70 и $65.50 – низходяща тренд линия. Подкрепата остава на $60.95 – връх от 27.06.2005 и $58.28 – връх от 04.04.2005, като преодоляването им ще срещне сериозен отпор на $56.00.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 04.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още