IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакват европейските инвеститори от септември?

За първи път от януари експертите на Bank of America препоръчват влизане на пазарите

08:13 | 02.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Всеки, който се придържа към много цитираната борсова мъдрост, която твърди: „Продайте през май и си отидете“ (майска разпродажба), наистина би могъл да пощади нервите си. Колебанията на пазарите, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп затегна позицията си към Китай, тези инвеститори можеха спокойно да гледат от кулоарите. Но най-важното е, че като цяло спадовете в Dax и другите водещи европейски борси от началото на май бяха ограничени.

Сега приятелите на борсовата мъдрост ще искат да знаят дали допълващо правило за „Продаване през май“: „Но не забравяйте да се върнете през септември.“ (But remember to come back in September) е валидно. Идеята зад него: инвеститорите могат да се позиционират за евентуално рали в края на годината.

Въпреки че борсовата мъдрост излезе от мода, в съответствие с правилото от септември Bank of America Meryll Lynch (Bofa ML) сега съветва да се инвестира във фондовите пазари - за първи път от януари. Пазарният индикатор е спаднал толкова много, че той изпраща сигнал за „обратното“ купуване, пишат експертите. Индикаторът "бик и мечка" с мащаб 0 (мечка) и 10 (бик) е сега на ниво 1,3, преди седмица той все още беше 2,4.

Според данни на доставчика на информация EPFR инвеститорите са изтеглили 7,6 милиарда долара от фондове за дялово финансиране миналата седмица, докато в същото време в облигационни фондове са инвестирани 12,4 милиарда долара. От гледна точка на експертите от Bofa този изключителен песимизъм по отношение на акциите е преувеличен. Ако мечките са толкова силни на пазарите, то противодействие на тях е силно възможно, гласи аргументът им.

От САЩ инвеститорите чакат данните за PMI на ISM в четвъртък като важен водещ показател. В края на седмицата предстои докладът за заетостта в САЩ. Данните вероятно ще бъдат важен ориентир за Фед преди решението на Федералния резерв за лихвата в средата на месеца.

При силни данни за създадените работни места от приблизително 155 000 броя през август няма признаци на криза на пазара на труда. Ако числата се окажат по-лоши от очакваното, това ще бъде коз в ръцете на тези, които настояват за намаляване на лихвата.

На германския фондов пазар дните на ветерата на Dax Thyssen-Krupp във водещия немски индекс изглежда са преброени. След спад на цените от почти 50 процента в рамките на една година, стоманодобивната компания се счита от експертите за ясен кандидат за изпадане. Като наследници се очертават производителят на двигатели MTU от Мюнхен и групата за недвижими имоти Deutsche Wohnen.

По отношение на пазарната капитализация MTU изпреварва Deutsche Wohnen. Според експерти решаващият фактор е оборотът на борсата. Deutsche Börse ще решава в сряда вечерта състава на индексите. Книжата на Deutsche Wohnen се възползваха в петък от смекчаването на правилата за ограничаване на наемите в Берлин.

Според тях наемите трябва да бъдат замразени на състоянието им от 18 юни 2019 г. за пет години. Въпреки това трябва да бъде възможно известно увеличение на наема в рамките на инфлацията. Акциите на Deutsche Wohnen се изкачи на върха на Mdax с 13 процента.

Валутните пазари също ще са неспокойни: в Лондон британският парламент ще заседава само една седмица, преди правителството да бъде изпратено в продължителна пауза на заседанията до 14 октомври. По този начин едва ли има възможности да се предотврати твърд Brexit, казват икономистите на Commerzbank.

Все още е рано да се очаква само и единствено твърд Brexit. "Но опасността от политическа катастрофа е голяма“, казват те.

С материал от Ройтерс

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още