IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекордно поред тримесечие с двуцифрен ръст за компаниите от S&P 500

По традиция откриването на отчетния сезон започва с резултатите на втория по големина в света производител на алуминий – щатската компания Alcoa

12:00 | 10.10.05 г.
Автор - снимка
Създател
Рекордно поред тримесечие с двуцифрен ръст за компаниите от S&P 500

Анализаторите прогнозират двуцифрен ръст на печалбите на щатските компании, включени в S&P 500, за изминалото вече трето тримесечие въпреки щетите, нанесени от разразилите се през тримесечието урагани Катрина и Рита.

Според тях обаче негативният ефект от високите енергийни цени ще окаже въздействие върху прогнозите на компаниите за печалби за четвъртото тримесечие, върху които ще се концентрира вниманието на инвеститорите.

Всяко тяхно евентуално занижаване, както и на прогнозите за следващата година, най-вероятно ще се приеме изключително негативно от пазара.

Анализатори от Standard & Poor's очакват печалбите на компаниите от индекса S&P 500 да се повишат средно с 14% през третото тримесечие, което би означавало рекордно 14-то поредно тримесечие с двуцифрен ръст на средната печалба на компаниите от индекса.

Според Стюарт Фрийман, анализатор в A.G. Edwards & Sons, следващите няколко седмици, в които ще стартира изнасянето на тримесечните резултати на щатските компании, ще са изключително “волатилни”.

Инвеститорите, които в голямата си част очакват добри резултати за третото тримесечие, ще концентрират вниманието си върху изказванията относно бъдещия бизнес, както и върху това как ще се справят групите с високите енергийни цени.

Първите занижения на прогнозите за настоящото и следващото тримесечие вече станаха факт. Въпреки че броят на компаниите, занижили прогнозите си е относително малък, това според някои се приема като началото на една трайна тенденция.

По традиция откриването на отчетния сезон започва с резултатите на втория по големина в света производител на алуминий – щатската компания Alcoa Inc., която ще изнесе резултатите си днес преди отварянето на щатските пазари.

Очакванията на анализаторите са за печалба на акция от 29 цента на акция в сравнение с 34 цента за същото тримесечие на миналата година. Резултатът на компанията е силно чувствителен към енергийните цени. В петък акциите на Alcoa приключиха деня на ниво от 23.04 долара за брой.

Друга голяма компания, компонент на Dow Jones, която ще изнесе резултатите си в петък преди отварянето на щатския пазар, е General Electric Co. През изминалата седмица оттам потвърдиха очакванията си за резултатите си, което обаче не успокои пазара и не доведе до ръст на акциите.

От компанията очакват печалба на акция от 44 цента на акция в сравнение с реализираната печалба от 38 цента на брой за сравнимото тримесечие на миналата година.

Във вторник след затварянето на щатския пазар резултатът си се очаква да оповести технологичният гигант Apple Computer Inc. Анализаторите прогнозират печалба на акция от 36 цента в сравнение с 16 цента през същото тримесечие на миналата година, като ръстът се предопределя от успеха на музикалния плеър на компанията - iPod.

Движението на щатските индекси, макар и в по-слаба степен, през следващата седмица ще се предопределя от излизащите макроданни. Ключови ще бъдат изнасяните в петък данни за инфлацията в най-голямата световна икономика през септември. Анализаторите очакват тя да възлезе на 0.9%, или повишение от регистрираната през август инфлация от 0.5%.

Отново в петък ще бъде обявен и индексът на потребителското доверие на Мичиганския университет. Анализаторите очакват предварителните данни за индекса през октомври да възлязат на 80 пункта от 76.9 през септември.

В четвъртък интерес за инвеститорите ще представляват изнасяните коригирани данни за продажбите на дребно през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още