IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индексите на страните от ЦИЕ с дълбока корекция след достигнатите максимуми

Унгарският индекс се понижи с 3.4%, полският WIG 20 - с 2.3%, а чешкият PX 50 и руският RTS загубиха по 4.3% от стойностите си

14:57 | 06.10.05 г.
Автор - снимка
Създател
Индексите на страните от ЦИЕ с дълбока корекция след достигнатите максимуми
Негативното настроение на фондовите пазари в Европа се пренесе и на пазарите в новоприетите страни членки на ЕС.

Негативизмът дойде след силния спад на щатските и азиатските индекси заради очакванията за повишаване на лихвите в САЩ на фона на първите признаци за забавяне на най-голямата световна икономика.

Не особено добри новини дойдоха днес и от Европа. Индексът на продажбите на дребно в еврозоната се понижи за пръв път от три месеца насам, след като през изминалия месец август регистрира двадесетмесечен максимум при ниво от 51.7 пункта.

През септември показателят се е понижил до 49.7 пункта, като стойност под 50 пункта сочи контракция.

След разпространяването на негавитивизма в Европа унгарският индекс се понижи със 780 пункта, или 3.4%, до ниво от 22 437 пункта.

Силен спад регистрираха и останалите регионални индекси, като полският WIG 20 се понижи с 2.3%, а чешкият PX 50 и руският RTS загубиха по 4.3% от стойностите си.

В началото на седмицата индексите се повишиха до нови исторически максимуми, а през последните месеци отбелязват силен ръст.

През последните два месеца унгарският индекс е добавил близо 20% към стойността си, чешкият - 19%, полският – 11%, а руският - 16%.

Според много анализатори е нормално ръстът на индексите да бъде последван от корекция, като те все още са на различни мнения относно това колко дълбока и продължителна ще е тя. Това безспорно ще се предопредели и от изнасянето на резултатите за третото тримесечие на компаниите.

Някои анализатори очакват корекцията да е по-задълбочена на фона на високите цени на петрола, които могат да доведат до забавяне на ръста на европейските икономики.

Първите прогнози на анализатори за забавяне ръста на новите икономики вече е факт. Изследване на Международния център за икономически растеж (ICEG), публикувано вчера, сочи, че ръстът на БВП на Унгария ще бъде под 4% през тази година и може да достигне 3.6%.

Според официални правителствени прогнози икиономическият ръст на новоприетата страна членка на ЕС ще възлезе на 3.7% през тази година.

Очаква се дефицитът в публичния сектор да достигне 6% през тази година и 6.6% през следващата година, се казва още в доклада, което е и сред основните проблеми пред икономиката на страната и за което тя е широко критикувана.

Допълнително негативно въздействие ще оказва и евентуално възстановяване на поскъпването на единната валута спрямо долара. Ако това стане за по-продължителен период от време ще окаже неблагоприятно въздействие върху износа на страните от ЕС.

През последните месеци европейските икономики се облагодетелстваха от поевтиняващото спрямо долара евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още