IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сериозните държавни въпроси под шапката на необичайните министерства

Специално място на равенството е отредено в министерствата на три държави членки на ЕС - Дания, Люксембург и Испания

08:18 | 30.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Трейси Крауч - първият в света министър за самотата. <em>Снимка:&nbsp;https://www.flickr.com/photos/traceycrouchmp/</em></p>

Трейси Крауч - първият в света министър за самотата. Снимка: https://www.flickr.com/photos/traceycrouchmp/

Министерство на дигитализацията, Министерство на морето и министър на самотата - хвърляйки поглед върху картата на управляващите институции в Европейския съюз, тези видимо се открояват сред останалите над 300 министерства. Някои звучат шеговито, но функцията им далеч не е такава, защото имената им се определят спрямо належащите въпроси в управлението и открояват определящ отрасъл за страната. Но нека погледнем отблизо какви въпроси се решават и какви функции се изпълняват в някои от необичайните министерства в Европейския съюз.

Министерство на морето, Португалия

Португалия се намира в средата на основните търговски маршрути в света, което я прави привилегирован играч в бизнеса с бункероване (Bunkering business, технологичен процес, който се състои в зареждане и презареждане на плавателни съдове с въглеводороди - горива и смазочни материали, б. ред.) както за търговия, така и за туризъм (круизни кораби), дълбоководни и къси морски превози, предимно за кораби, идващи от Суецкия и Панамския канал. Ето защо за страната е важно да има отделно Министерство на морето, което да се занимава с всички тези въпроси.

Португалия има малък вътрешен пазар за потребление на природен газ - местните консумират около 4-5 млрд. кубически метра годишно, което е около 1% от годишното потребление на Европейския съюз. 

„Въпреки това, нашата морска геостратегическа позиция и пристанищна инфраструктура отварят невероятни възможности за страната да се превърне в оживен търговски център за втечнен природен газ и в „бензиностанция“ за кораби. Португалското правителство и аз, министърът на морето, сме решени да направим нашата страна лидер на този иновативен пазар", пояснява в интервю за CWC Group (организатор на събития и обучения в нефтената, газовата и инфраструктурната индустрия) министърът на морето Ана Виторино. 

Министерството на образованието, ученето през целия живот и религиозните въпроси, Гърция

Отправяме се на изток, към Гърция, където държавата стимулира ученето през целия живот. Образованието винаги е било сред важните акценти в плановете на управляващите в различните страни и е носело социални бонуси и отстъпки на учещите. В повечето случаи обаче привилегиите се изчерпват до навършването на определена възраст на студентите. В България, например, социалните придобивки се изчерпват, когато навършиш 26 години. В Гърция за ученолюбивите няма възраст. Специален Закон №3879/2010 „Развитие на ученето през целия живот“ и други разпоредби регулират възможността всеки грък да се учи цял живот. Законът урежда и въпроси извън формалната образователна система, както и теми, свързани с действията на органите по учене през целия живот във формалната образователна система.

Най- възрастният ученик в Гърция е Михалис Фануракис. Той не е типичният гръцки студент, който следва, за да изгради след това успешна кариера. Фануракис е на 91 години и посещава два различни университета.

Пред местната телевизия КритТВ възрастният студент пояснява, че през последните пет години е имал достатъчно време да учи. Той е студент в Отворения университет и Обществения отворен университет в Херсонисос, Крит. 91-годишният казва още, че има ясни цели в живота си. Той има жажда за познания още от дете, но Втората световна война го спира да получи подходящо образование. Като войник в Солун присъства на семинар, където се научава да чете. Законът за развитие на ученето през целия живот му позволява да навакса пропуснатото и да се сдобие със знанията, които не е имал възможността да получи досега.

Министерство на дигитализацията в Люксембург

Няма спор: дигитализацията играе все по-голяма роля в живота ни. Мащабите ѝ стават толкова големи, че създаването на министерство, което да се занимава с различните въпроси, свързани с нея, бе само въпрос на време.

Правителствената програма, представена в Люксембург от министър-председателя Ксавие Бетел на Камарата на депутатите на 11 декември 2018 г., отразява желанието на правителството да постави дигитализацията в центъра на своите виждания.

В резултат на това кралството създаде за първи път в историята си Министерството на дигитализацията. То се оглавява от министър-председателя Ксавие Бетел и от отделен министър - Марк Хансен.

„Ако сме създали ново министерство, то не само трябва да ускори цялостното технологично развитие в областите, важни за нашата икономика, да разработи нови стратегии за напредък на страната ни, но също така да подобрим ежедневието си и различните административни процеси. Основна част от дейността на Министерството на дигитализацията е да улесни живота на хората“, казва в изявлението си пред Камарата на депутатите Бетел.

След срещата си с Комисията за дигитализация Марк Хансен заяви готовността си да превърне министерството във „фасилитатор“ и координатор за министерства и други партньори, желаещи да развият дейността си в цифровото поле.

Мястото на равенството в министерствата в ЕС

Специално място на равенството е отредено в министерствата на три държави членки на ЕС - Дания, Люксембург и Испания.

Министерство на децата, образованието и равенството между половете в Дания, Министерството на равенството между мъже и жени в Люксембург и Министерство на равенството в Испания въвеждат всеобхватна отговорност за политиката за равенство между половете и за гарантиране на равенството между половете в правителството и публичната администрация.

Приоритет за тези правителства е да насърчават равенството във всички аспекти на живота и обществото.

Трейси Крауч - министър за самотата на Великобритания

През 2018 вече бившият министър-председател на Великобритания Тереза Мей назначи министъра на спорта и гражданското общество Трейси Крауч и на поста „министър за самотата“. Чрез внесената „Стратегия за справяне със самотата“ към Министерството по цифровите технологии, културата, медиите и спорта Крауч е натоварена и с отговорността да внесе междуправителствен подход за справяне с проблема, надграждайки работата на покойната Джо Кокс, която първа засяга проблема като отговорност на правителството.

По данни на британския Червен кръст повече от 9 милиона британци често или постоянно страдат от самота. Организацията нарича това явление „скрита епидемия“, която се разраства.

„За твърде много хора самотата е тъжната реалност на съвременния живот. Искам да се боря с този проблем в името на нашето общество и на всички нас, да помагам за преодоляване на самотата на възрастните хора, възпитателите, тези които са загубили близки - тези хора, които няма с кого да поговорят, няма с кого да споделят мислите и опита си“, се казва в изявление на Мей. Тя откри тази позиция  към Министерството на здравеопазването по препоръка на парламентарната комисия за борба с тревожното явление.

И така – ясно е едно - министерствата имат различна структура и имена в зависимост от функциите, които изпълняват. Нормално е когато даден проблем или отрасъл е определящ за страната, да има и министерство с подобно име. Ето защо се срещат и някои по-необичайни министерства, като министерството на морето - едновременно внушително и нетипично име за такова ведомство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още