IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Съществува опасност от отлив на капитали от източноевропейските пазари

Позитивните пазарни настроения в Източна Европа са подкрепени от очакванията за евентуално присъединяване на новите членки на Европейския съюз към Еврозоната

17:06 | 04.10.05 г.
Автор - снимка
Създател
Илюстрация: Corbis
Илюстрация: Corbis

Съществува реална опасност от внеазапен отлив на капитали от източноевропейските пазари, смята Матю Лин от информационната агенция Bloomberg. Според него силният ръст на борсовите индекси в тази част на света през последната година е резултат от прекаления оптимизъм от страна на инвеститорите.

Позитивните пазарни настроения в Източна Европа са подкрепени от очакванията за евентуално присъединяване на новите членки на Европейския съюз към Еврозоната. Матю Лин е на мнение, че подобна стъпка не би била възможна в краткосрочен план, тъй като някои от държавите в региона (Полша, Чехия, Унгария) трябва да намалят бюджетните си дефицити, за да отговорят на критериите от Маастрихт. Това би подтиснало търсенето и би забавило икономическия растеж.

Демографските процеси в източната част на стария континент също не са особено благоприятни, като очертават перспектива, подобна на тази в старите страни членки - прогресивно застаряване на населението. Повишаващите се лихвени проценти в световен мащаб поставят допълнителни пречки пред износа, от който зависят пряко икономиките на тези страни.

Анализаторът споменава и политическия риск, засягащ в особена степен Русия, тъй като не отдавна Владимир Путин проведе атака срещу Юкос Петролеум и обезпокои световните финасови среди. Сега всичко това изглежда напълно забравено.

Руският борсов индекс RTS е нараснал с 69% за последната година, чешкият РХ 50 е добавил 42% към стойността си за същия период, унгарският BUX бележи ръст от 59%, а българският SOFIX – 43% на годишна база. Акциите на някои компании регистрират рекордни повишения – книжата на Unipetrol, най-голямата чешка петролна компания, са поскъпнали със 143% през последните 12 месеца, руската нефтопреработвателна компания Ufaneftekhim е повишила пазарната си капитализация с над 300%. За една година акциите на унгарската верига магазини за продажби на дребно Fotex са удвоили стойността си. За повечето инвеститори това са добри новини и много хора успяват да реализират бързи печалби. Според Матю Лин ситуацията в Източна Европа напомня тази в САЩ по време на бума на интернет компаниите.

На пръв поглед всички предпоставки за силен икономически ръст са налице – бившите социалистически икономики бързо се модернизират, осъществява се постоянен приток на инвестиции от западните им съседи, които изнасят производството си заради по-ниските разходи, много от жителите на източноевропейските страни живеят и работят в чужбина и допринасят за значителното нарастване на входящите парични трансфери. Всички тези фактори засега оказват благоприятно влияние – икономическият растеж на Латвия за последната година е 11,6%, този на Чехия – 5,1%, а на Унгария – 4,1%. Руската икономика бележи ръст от над 6%, основно благодарение на скъпия петрол.

От 10-те най-печеливши хедж-фонда в световен мащаб, 5 инвестират предимно в Източна Европа, а 2 – основно в Украйна, която не е представител нито на най-мащабните, нито на най-стабилните икономики. Вероятността от образуване на пазарен балон става все по-голяма.

Според Андрю Хауъл от Citigroup се забелязват известни признаци на спекулативна активност в региона, но поради процесите на приобщаване към широката европейска общонст рискът не е толкова висок, колкото при останалите развиващи се пазари.

Силен пазарен бум, последван от внезапен срив, подобен на този в Азия през 1997, няма да се отрази добре на Европа. Източноевропейските страни разполагат със значителен потенциал, но настоящият оптимизъм може да се окаже прекомерен – както за инвеститорите, така и за компаниите, опериращи в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още