IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Глобалната търговия започна да се забавя далеч преди митническата война

След финансовата криза банките затегнаха кредитирането, което затрудни достъпа на компаниите до оборотен капитал

09:25 | 20.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Защо? Едно от обясненията може да бъде, че услугите стават все по-важни от производството в световната икономика. Друго обяснение може да са технологичните иновации - автоматизацията е понижила разходите в западната промишленост, намалявайки нуждата от изнасяне на производството към места с ниски заплати като Китай.

Според г-н Шин обаче друг ключов, и пренебрегван, фактор са финансите. Компаниите се нуждаят от големи обеми оборотен капитал, за да управляват своите вериги за доставки, като около две трети от него обикновено идват от собствените им ресурси, а другата една трета - от банково и небанково финансиране.

По време на кредитния бум отпреди 2007 г. дружествата лесно намираха оборотен капитал и търговско финансиране. Но оттогава банките затегнаха финансирането. Това отчасти се дължи на факта, че регулациите след кризата направиха по-скъпо за западните банки да предоставят такова финансиране, но също така и защото ресурсът на банките бе засегнат от вредното въздействие на ултра-ниските лихвени проценти и по-плоската крива на доходността.

Валутните колебания също са болезнени. Около 80% от търговското финансиране се осъществява в долари, а търговското фактуриране също се базира на зелената валута. Това означава, че силата на долара има тенденция да влияе върху способността на компаниите в развиващите се пазари да финансират веригите за доставки.

Сега е много малко вероятно това послание за ролята на финансите да привлече вниманието на политиците, камо ли на избирателите. Въпреки това, ако анализът на г-н Шин е правилен (както мисля, че е), той има най-малко три важни последствия.

Първо, той подчертава значението на изучаването на финансовите канали в тандем с „реалните” икономически тенденции, ако искаме да разберем глобалната икономика. Второ, изследването показва, че кредитният балон преди 2007 г. не само доведе до бум в цените на жилищата, но и помогна за създаването на търговски балон, както и на такъв при глобалните вериги за стойност.

Трето, доколкото кредитният балон вече е спукан, изглежда нереалистично да се очаква, че светът скоро ще се върне към глобалния търговски подем, дори ако по някакво чудо САЩ и Китай изведнъж прекратят търговската война. Това не е утешително послание. Но това е новата реалност, към която Г-7 трябва да се приспособи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още