IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Откъде могат да се очакват добри резултати?

Според Thomson Financial ръстът за третото тримесечие на включените в S&P 500 компании ще бъде 17,6%, в сравнение с прогнозираните в началото на тримесечието 15,1%

15:03 | 01.10.05 г.
NYSE. Снимка. AP
NYSE. Снимка. AP

Високите цени на петрола, материалите и бензина и двата опустошителни урагана Картина и Рита могат да доведат до добри резултати за третото тримесечие за компаниите от енергийния сектор, но не и за търговските вериги и други чувствителни спрямо ръста в цената на черното злато индустрии.

Компаниите ще започнат да предават финансовите си отчети в началото на октомври и инвеститорите ще се обърнат към тези от тях с по-добри финансови данни.

Извън енергийния сектор също има голям брой дружества, които през изминалото тримесечие показаха, че няма да влошат резултатите си в следствие високите цени на петрола и по този начин няма да разочароват потребителите си. Такива компании са Nike Inc., FedEx Corp., McDonald’s Corp., и Procter & Gamble Co.

Според Thomson Financial ръстът за третото тримесечие на включените в S&P 500 компании ще бъде 17,6%, в сравнение с прогнозираните в началото на тримесечието 15,1%. Повишението се дължи най-вече на компаниите от енергийния сектор – ExxonMobil Corp., Chevron и др., отчели невероятен ръст благодарение повишението на цените на петрола.

Ако се извади ръстът от 72 на сто за енергийния сектор, за останалите компании в S&P 500 ще останат само 12%  според Thomson Financial и 9,2% според Prudential Equity Securities.

Когато Nike обяви резултатите си за трите месеца до 31 август, пазарът тръпнеше в очакване. Компанията обяви ръст от 32 на сто в печалбата си за тримесечието, като единият от вицепрезидентите на компанията Чарли Денсън заяви, че въпреки икономическата несигурност и високите цени на петрола Nike остава пазарен лидер със силни позиции.

Въпреки че анализатори и инвеститори очакваха FedEx да пострада от ураганите и цените на петрола, компанията обяви повишение от 2,7 на сто в печалбата си за тримесечието. И което е по-важно, от куриерската служба повишиха очакванията си за печалба за 2006 г. въпреки очаквания ръст на горивата.

Procter & Gamble Co., един от компонентите на индекса Dow Jones, обяви резултатите си малко след нахлуването на урагана Катрина. Печалбата на компанията се оказа по-добра от очакванията на анализаторите, въпреки че стихията опустоши четири от кафеените плантации на компанията в района на Ню Орлиънс. Гигантът все пак произвежда над 300 продукта, който се продават в почти всяка страна на света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още