IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мегакомпаниите поддържат глобалния борсов подем

Фокусът върху няколко индекса, включващи големите корпорации, създава лъжливо усещане у инвеститорите

21:45 | 04.07.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ако глобалната икономика се забавя, защо глобалните пазари се представят толкова добре през тази година, се пита Крис Матюс за MarketWatch.

Това е въпрос, който инвеститорите е добре да си зададат, след като се трупат доказателства за забавяне на растежа в Азия, Европа и САЩ, и след като спадащата доходност по държавните ценни книжа показва, че поне инвеститорите в облигации се подготвят за по-лоши времена.

Една причина за несъответствието между ръста на индекси като S&P 500 (+20% от началото на годината) и MSCI World Index (+17%) и забавящата се глобална икономика е, че борсовият подем се поддържа от шепа компании с мегакапитализации, чийто глобален мащаб и обхват им позволява по-добре да се справят с растящото търговско напрежение и отслабващо търсене, докато запазват ръста на продажбите и печалбите.

Наскоро Андрю Лапторн, ръководител на звеното за количествени изследвания в Société Générale, посочи, че в рамките на близо 1700-те компании от MSCI World Index „групата с мегакапитализация (над 100 млрд. долара) води индекса напред, докато тази с капитализация под 5 млрд. долара все още се опитва да компенсира миналогодишните загуби”.

 „Най-забележителното е, че компаниите с пазарна капитализация над 100 млрд. долара са само 77, но представляват 27% от глобалната пазарна капитализация, докато има 11 000 компании с капитализация под 1 млрд. долара, като медианната фирма в тази група е загубила близо 10% от стойността си от началото на годината”, добавя той.

 „В това е проблемът. Нашият фокус върху няколко индекса, включващи големите компании, създава лъжливо усещане у инвеститорите. Всъщност корпорациите страдат”, изтъква Лапторн.

Феноменът на по-добро представяне от големите компании е налице и в САЩ, макар и в по-малка степен, отколкото в глобален план.

Стивън Де Санктис, стратег за акции в Jeffries, отбелязва, че акциите на малките компании в САЩ са донесли с 13 процентни пункта по-ниска възвръщаемост от тези на големите през последната година, след като малките компании не са могли да парират натиска върху маржовете си в резултат на растящите разходи за труд и материали на фона на по-нисък икономически растеж.

Въпреки това американските акции с малка капитализация все още са на плюс, като 418 от 600-те компании в индекса S&P Small Cap са поскъпнали от началото на годината, според данни на FactSet.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 5 години
...инвесторът - вие подлудяхте - щом вече цензурирате думата: "мaймyняk". Ами това си е нормално животно, бе - при това човешки братовчед !!! Утре ще цензурирате: "говeдo", "cвинkя", "синигерченце", "тюлен", "cъcел", "планктон", "заец", "кенгур".... да не изброявам другите. Аре стегнете се малко - Я. Хашек беше казал с право, че културният човек може да чете всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 5 години
Далеч не всички компании си изкупуват акциите, а и не винаги го правят в кой знае колко голям мащаб. Въобще убеждението, че компаниите сами и вдигат цената чрез обратно изкупуване, е доста наивно. Отделно самото обратно изкупуване вдига стойността на акцията. *** и реален пример: Жабокът за 2-3 години изкупи почти 9% от акциите си - и сега ще ги обезсили - което ще му позволи - раздавайки същата сума от печалбата си на акционерите - да снася 9% по-висок дивидент... което логично ще вдигне цената на останалите акции. И така с всяка компания, която прави това - тоест - обратното изкупуване повишава не само пазарната цена, но и реалната стойност на акцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 5 години
А че то щом някой инвестира в облизвации, то той по презумпция очаква лоши времена - иначе защо да прави това? Самите автори признават, че най-най-най-могъщите компании запазват ръстът си - това е окрупняване на световният бизнес. Проблемът е всъщност - за мен - основно в ЕТФ-четата - инвестирането в които е супер модерно - защото е баcи лесното... и точно това е капанът. Там - неопитни инвеститори, които не разбират простата истина, че когато се накацурят ного *** на един клон, то клонът - логически - провисва надолулу. Отделно фондовете - направени и структурирани тъй, че да впечатляват невежите и неопитните - и в които задължително на челни мета трябва да стоят Амазонки, Ябълчици, Букчета, Гугълчета и т.н. Резултатът го виждаме - "модерните" компании имат пазарна капитализация до 1 ГБ - и още нагоре ще върви тя - но в тях няма нищо, което да струва и половината от тая капитализация. Ама то балонът се пуква. Още края на 18-а се пукна веднъж... и няма да е последно. Хубавото е, че адекватно оценените компании от реалната икономика почти не пострадаха от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
Mohave __
преди 5 години
Шепа компании , които си изкупуват обратно акциите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още