IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Унгарският BUX с най-ниско съотношение цена/печалба сред страните от ЦИЕ

Средната възвращаемост на унгарския индекс през последните пет године е в размер на 13.4%, като най-голямата възвращаемост от 57.1% е постигната през 2004 година, а от началото на годината ръстът е от близо 56%

15:13 | 29.09.05 г.
Автор - снимка
Създател
Унгарският BUX с най-ниско съотношение цена/печалба сред страните от ЦИЕ
Индексът на унгарската фондова борса BUX е сред малкото индекси в света, в който процентното участие на компанията в него е въз основа на акциите в свободно обрaщение на борсата (free float), а не въз основа на пазарната капитализация на компанията.


На унгарската борса се търгоуват както акции, така и облигации и деривати, като обемът на търговия с акции заема над 50% от общия търгуван на борсата обем активи, а този на деривати - близо 43%.

Подобно на останалите новоприети членки на ЕС икономиката на Унгария се отличава със стабилност и подобряващи се макропоказатели, като сред основните проблеми пред страната е справянето с бюджетния дефицит, за което страната е силно критикувана от останалите членки на съюза.

През тази седмица правителството рязко завиши прогнозите си за бюджетен дефицит на страната до 6.1% за настоящата година. Оттам очакват още през следващата година той да достигне 4.7% от БВП на страната. Досега официалните прогнози бяха за дефицит от 3.6% през тази и 2.9% през сладващата година. Това е значително над приетата от страните-членки на ЕС норма за бюджетен дефицит от 3% от БВП и в значителна степен звучи обезпокоително.

Безспорно и в Унгария върху икономиката положително въздействие оказва влизането й в ЕС през миналата година, което доведе до ръст на износа и инвестициите. И тук, както и в Полша, сред основните мотиватори за инвестиции са относително ниските трудови разходи на международните компании. Средната заплата в страната по данни от миналия месец е възлизала на 779 долара при значително по-високи заплати в “старите членки” на ЕС.

Като негативен фактор от влизането може да се посочи все по-голямото обвързване на ръста на БВП на страната с този на страните от ЕС. Унгария до този момента успешно се справя с инфлацията, която се очаква да се понижи от 6.8% през миналата година до 3.6% през настоящата година.

 

Година 2004 2005*
Икономически ръст 4 3.7
Инфлация 6.8 3.6
Бюджетен дефицит (процент от БВП) 4.8 6.1
Дефицит по текущата сметка (процент от БВП) 1.5 2.3

    * - прогнозни данни; източник – Bank Austria Creditanstalt

Средната възвращаемост на унгарския индекс през последните пет године е в размер на 13.4%, като най-голямата възвращаемост от 57.1% е постигната през 2004 година, а най-големият годишен спад на индекса от 11% през 2000-та година.

Много добре се представя унгарският индекс и през 2005 г., като от началото на годината той се е повишил с близо 56%.

Към края на юни най-голям дял от 33% в индекса заема банковият сектор, следван от петролния и фармацевтичния - съответно с 26.8 и 18.2%.

Унгарският фондов пазар се отличава с добро ниво на диверсифицираност и добра ликвидност с дневен търгуван обем активо от около 50-60 млн. евро. Пазарната капитализация на фондовия пазар се очаква да нарасне от 26% през изминалата 2004 година до 31% от БВП на страната през тази година.

Пазарът се отличава с едно от най-ниското съотношение цена/печалба в сравнение с останалите пазари от Централна и Източна Европа. Средното текущото съотношение цена/печалба на компаниите от индекса е 11.9 и е значително по-ниско от тези на Полша и Чехия съответно 17.5 и 18.9. Анализаторите очакват това съотношение да се запази на сравнително ниски нива независимо от ръста на цените на акциите през последните месеци основно благодарение на подобряването на финансовите резултати на много от големите компании.

 

Година 2004 2005*
Пазарна капитализация на фондовия пазар (млн. евро) 21 100 25 500
Пазарна капитализация/БВП (%) 26.00% 31.00%
Среднодневна ликвидност на фондовия пазар(млн. евро) 40.6 66.6
Съотношение цена/печалба 9.15 11.9

*Източници – Vanguard; Portfolio.hu

Унгарската банка ОТР е най-голямата банка в страната, като тя е сред най-големите и в страните от Централна и Източна Европа с пазарна капитализация от 7.8 млрд. евро. Банката е собственик и на българската Банка ДСК.

Компанията е с очаквано съотношение цена/печалба от 14.6 за тази година и прогнозирано за следващата година от 12.8. Среднодневния оборот с позицията възлиза на около 20 млн. евро, като днес акцията достигна най-висока стойност в своята история, повишавайки се до ниво от 8 789 форинта. За последната една година акциите на компанията са се повишили с 93.8%.

За цялата 2004 г. печалбата на ОТР е 574 млн. евро, или с 68% повече от 2003 г.

Активите на цялата група достигат 17,1 млрд. евро към 31 декември 2004 г. От тях 1,64 млрд. евро се падат на българската Банка ДСК, която реализира 35,8 млн. евро печалба за 2004 г.

Най-голямата петролна компания в страната е MOL. Тя е с пазарна капитализация от 7.5 млрд. долара и продажби за 2004 година в размер на 7.7 млрд. долара. Среднодневният търгуван обем при позицията възлиза на около 24 млн. евро на ден, което прави позицията и най-активно търгуваната позиция на унгарската фондова борса.

Чистата печалба на петролната компания за изминалата година възлиза на 824 млн. евро, като MOL се облагодетелства значително от поскъпването на петрола през последните месеци.

Oчакваното за тази година съотношение цена/печалба на компанията е 10, а за следващите прогнозите са то леко да се повиши до 11. За последната една година акциите на компанията са се повишили с 138%.
Най-високата си стойноост акциите на компанията регистрираха на 13 септември.

Унгарската фармацевтична компания Richter е най-голямата в сектора в Центравна и Източна Европа. Пазарната капитализация на компанията е 2.3 млрд. евро. През 2004 година продажбите й са възлезли на 487.7 млн. евро, а дневният обем на търгуваните акции възлиза на между 3 и 7 млн. евро.

През настоящата година се очаква съотношението цена/печалба да възлезе на 18.1, а през следващата да се понижи до 16.3. За последната една година акциите на компанията са се повишили с 57.5 процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 29.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още