IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп в крайна сметка може да победи Федералния резерв

Войнствената му търговска политика е способна да потисне достатъчно доверието и търсенето, за да оправдае понижаване на лихвите от Фед

15:51 | 20.06.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Според Bloomberg сигналите на Фед, че аргументите за понижаване на лихвите са по-силни отпреди са разумни.

Понастоящем американската икономика е близо до пълна заетост, нараствайки с удовлетворителен темп, като инфлацията е близо до целта на Фед от 2%. Няма значими знаци за разхлабеност на трудовия пазар, така че допълнителното търсене по-вероятно ще доведе до инфлационен натиск, отколкото до увеличение на работните места и по-голямо производство. Това оправдава позицията на Фед да запази паричната си политика.

Фед също така е прав да отбележи, че рисковете са се увеличили от последния икономически преглед на централната банка насам. Макар, че Пауъл не може да го каже открито, основната причина са новите заплахи на Тръмп по отношение на търговските спорове с Китай, Мексико и Европа. Дори в крайна сметка САЩ да не вдигнат митата си (рискът за това намаля в последните дни), постоянната протекционистична реторика действа като данък върху инвестициите, особено в промишлеността, която зависи силно от международните вериги на доставки.

Накратко, войнствената политика на Тръмп по отношение на търговията е способна да потисне достатъчно икономическото доверие и търсенето, за да оправдае промяна в политиката на Фед. Някои представители на централната банка вече смятат, че ще са нужни едно или две понижения на основната лихва с по 0,25 процентни пункта до края на годината. Без съмнение Тръмп ще приветства такива понижения като своя победа.

Маневрите на Тръмп по отношение на търговията, заедно с манията на инвеститорите за понижения на лихвите и колебанията в изявленията на Фед са неуместни. Те ни отдалечават от големите назряващи въпроси за бъдещето на паричната политика в САЩ – въпроси, които все още не получават вниманието, което заслужават.

Пауъл засегна въпроса по време на вчерашната си пресконференция. Заради демографските промени, дългосрочните спадове в цената на капиталовите стоки и други икономически промени, САЩ може би са изправени пред ера на устойчиво ниски лихви. Това означава, че нулевите ставки не са толкова далече, което ще направи монетарната политика по-анемична в борбата с рецесиите.

Фед е в средата на преглед на опциите си в тези нови условия. Дискусията досега бе повърхностна, фокусирайки се върху усилване на доверието в бъдещите й насоки. Ще бъде необходимо по-смело мислене, като то не може да бъде ограничено до Фед и неговите технически специалисти. Радикални опции като възприемането на по-висока инфлационна цел или заличаването на границата между фискалната и монетарната политики ще трябва да бъдат претеглени.

Вчерашното решение на Фед беше правилно, но икономиката се променя, а паричната политика изостава. Краткосрочните отклонения и самонанесените щети не помагат. Новите въпроси имат нужда от нови отговори – за предпочитане преди следващата рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 3
ivailojelyazkov
преди 5 години
провери боряшникоооо :Според доклад на "Стратфор", Русия ще се мъчи до 2025 г. , след това - разпад. От самото си начало твойта е била империя на простотията на варяги мародери!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
"те са немат смелостта да го свитнат щот съдилища мъдилища са негови хора, ще стане олелия"Олелията - немай грижа. Световните медии те са ги измислили.За съдилищата още по-малко.Тяхната темида, колкото и да има нечувствителни везни,ка сложиш на едното блюдо цяла зелена печатница!,че изкърти фундамента на съдебната палата!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 9
michaelis12
преди 5 години
ае малко ме съмнява да мое се опрай с тия, те са немат смелостта да го свитнат щот съдилища мъдилища са негови хора, ще стане олелия, разследване и всичко ше излезе на бел свет ама ако немаше толко поддръжници напрао в чувала тия са си еббали века ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 5
Minka
преди 5 години
Има един друг лаф, който е валиден в случая: "Да ми пръднат на ***"!Та и Тръмп това ще постигне. Зимата си идва, въпреки неговите напъни. Единствената цел е да вземе и следващите избори и да не му вземат играчките. Това е. След него и потоп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 14
Sakamano
преди 5 години
Голяма победа - нac*paх върху тебе, накарах те да се измиеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 9
ABBA
преди 5 години
То и Кенеди ги победи.Ама за малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още