IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Не пренасяйте сегашните тенденции в бъдещето

Има само една тенденция, на която може да се доверите - повечето предвиждания се оказват грешни

15:13 | 29.06.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Шнаарс съветва да се дисконтират екстраполираните данни, да не се омаловажават историческите прецеденти, да се подлагат на съмнение допусканията, и да се прави разлика между модни и растящи пазари. По-лесно е да се каже, отколкото да се направи. Бъдещето се случва просто не по начина, който хората мислят. Изборът в какво да инвестираме, каква професия да изберем и дори къде да живеем може да се окаже пагубен или пък да ни донесе невиждана еуфория. Избирайте внимателно, но както казва и Шнаарс, мислете за себе си.

Ниските лихви днес означават поемане на големи рискове, като предпазливостта се смята за отживелица. Капитализацията на компаниите се равнява на 20 пъти приходите им, а не печалбата. В политически план доминират популизмът и национализмът. В международен план Китай е новият СССР. Икономически бъдещето се е превърнало в настояще.

Tesla е оценявана така сякаш скоро всяка нова кола ще бъде електрическа. 20-те години на настоящия век все още са неясни, но това не замъглява ясната визия на спецовете по отношение на климатичните промени, дроновете, автономните коли и последиците от изкуствения интелект. Всички ще споделяме коли, велосипеди, скутери и дори прътове за пого. Компанията WeWork е оценена така сякаш всички споделяме офиси. Какво следва, комуни?

Моят опит показва, че хората са склонни да надценяват абсурдното, като мечтите на Илон Мъск за колонизиране на Марс, и да подценяват рутинното, като подобренията в системите за съобщения и пазаруване. Обикновено съм оптимистично настроен до момента, в който мечтите не се превърнат в халюцинации. Технологиите се равиват S-образно – нещата тръгват бавно, преминават в хиперболичен растеж и после следва преобръщане. Затова и саморазвиващият се неограничен изкуствен интелект вероятно няма да се случи. Не продължавайте настоящата тенденция.

Бурите на промяната духат силно. Ако вярваме на преобладаващите ветрове всички ще бъдем заместени от роботи, ще ядем синтетично месо, доставено от дронове, ще носим постоянно шлемовете на увеличената реалност, ще харчим в биткойни, ще пушим електронни цигари с вкус на плодове, ще си викаме „Другарю” и ще гледаме десети сезон на “The Handmaid’s Tale” на своите часовници, докато прибираме универсален базов доход. Нямаме нужда от предсказания за бъдещето, за да видим мегагрешките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 7
Hahoto
преди 5 години
Те така е и с глобалното затопляне, което стана климатична промяна, ама народа плаща яко и пълни гуши на кресливи еколози и ВЕИ бизнес.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
khao
преди 5 години
доста тъъъпа статия, поне първата стеаница, втората съм пасс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още