IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Не пренасяйте сегашните тенденции в бъдещето

Има само една тенденция, на която може да се доверите - повечето предвиждания се оказват грешни

15:13 | 29.06.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Компанията Keuffel & Esser по случай своята стогодишнина през 1967 г. поръча проучване за бъдещето. Тяхното „визионерско” изследване се оказа пълен провал, след като не успя да предвиди електронния калкулатор, който навлезе само няколко години по-късно. Както е казал Марк Твен „трудно е да се правят предвиждания, особено за бъдещето”, пише Анди Кеслър за Wall Street Journal.

Баща ми беше горд член на Книгата на месечния клуб. Отегчен по време на посещение вкъщи през 1989 г., жадно погълнах последното месечно издание, озаглавено „Мегагрешки” от професор Стивън Шнаарс от колежа Барух, в което прочетох за изследването на K&E.

Посланието на книгата бе ясно: Не се подлъгвайте по господстващото мнение и не пренасяйте сегашните тенденция в бъдещето. Шнаарс проследява как ерата на реактивните самолети от 50-те прераства в космическата утопия на 60-те. Изследване от 1966 г. на конгломерата TRW предвижда лунни бази до 1977 г., автономни коли до 1979 г. и интелигенти роботи войници до 90-те. Видеотелефон на AT&T, миене на съдове с ултразвук, неограничена евтина енергия – всичките погрешни предвиждания.

Разбира се, петролното ембарго от 1973 г. пормени всичко. Но до края на 70-те скъпият петрол се възприемаше като перманентен, като бъдещето се свързваше с недостиг и спестяване на енергия чрез каране на малки коли. General Electric дори ускори производството на малки хладилници. Грешки!

После дойдоха 80-те. Бичият пазар на борсата и евтиният петрол разсеяха мъглата от 70-те, но всички смятаха, че скоро японците ще управляват света заради доминацията им в промишлеността, докато Императорския дворец в Токио струваше повече от всички недвижими имоти в Калифорния. Персоналните компютри бяха просто играчки. А, и Съветският съюз бе световна суперсила. Мегагрешки!

След борсовия крах през 1987 г. и първата Иракска война перспективите за икономическия растеж през 90-те бяха невзрачни. Тогава Netscape и нейният браузър предприеха първично публично предлагане през 1995 г. и отново се качихме на гребена на вълната от оптимизъм. До 1999 г. технологичната утопия бушуваше, като единственото, от което се нуждаехте, за да наберете милиони, бе добро име като например burnmoney.com. Гигагрешки!

Спукването на „дотком” балона и събитията от 11 септември бързо промениха настроенията. През 2003 г. опитах да пласирам книга за Силициевата долина и Уолстрийт, но ми казаха, че никой повече няма да се интересува от тях, като ме попитаха дали не знам нещо за биотероризъм и ислямски фундаментализъм. О, не! Искаше ми се да знам повече за дериватите, за които ставаше дума до настъпването на Голямата рецесия. Второто десетилетие на 21 век бяха години на трупане на кеш за сметка на притежаването на акции. Никой не предсказа, че Apple, Amazon и Microsoft скоро ще струват около трилион долара. Терагрешки!

Последна актуализация: 19:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 7
Hahoto
преди 5 години
Те така е и с глобалното затопляне, което стана климатична промяна, ама народа плаща яко и пълни гуши на кресливи еколози и ВЕИ бизнес.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
khao
преди 5 години
доста тъъъпа статия, поне първата стеаница, втората съм пасс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още