IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво означава борсовият подем в САЩ от миналата седмица?

Може би все още не е време инвеститорите да преосмислят многогодишните си експозиции към американските акции и облигации

19:30 | 10.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Да се печели време чрез средствата на паричната политика си има своята цена, както за икономиката, така и за регулаторите. Експанзионистичната политика на централните банки може да успее да вдигне цените на активите, но по този начин ще ги отдалечи от техните икономически и корпоративни фундаменти. Това не вещае нищо добро за дългосрочната устойчивост на инвестиционните резултати и за финансовата стабилност.

Накрая, колкото повече понижи сега лихвите Фед, толкова по-малка ще е възможността на централната банка да използва този инструмент при бъдещи икономически спадове. Понастоящем лихвите са наполовина на средните понижения в исторически план, необходими да се реагира на икономическа слабост. Също така балансът на Фед все още е голям, а правителството поддържа относително високи дефицит и дълг.

Що касае търговията - другият въпрос, който привлича вниманието на пазарите – инвеститорите бяха облекчени от петъчното споразумение между Мексико и САЩ. Сделката обаче оставя важна остатъчна несигурност, която може да подкопае корпоративния апетит към инвестиции. В крайна сметка, заплахите от по-високи мита спрямо Мексико последваха наскоро предоговорени търговски споразумения и представляват използването на икономически инструмент като оръжие.

Тези въпроси, свързани с регулаторните политики, се усилват от два вида данни, публикувани през миналата седмица.

Последните месечни данни показаха спад, както на вноса, така и на износа, което повдига въпроси за здравето на глобалната икономика. Междувременно политически чувствителният търговски дефицит с Китай нарасна с 30%, след като американският износ за страната спадна с 24%, а вносът се увеличи с 12%. Остава да видим дали това ще утежни и иначе усложнените и проточени преговори между двете държави, които вече включват и въпросите на националната сигурност.

Докладът за заетостта в САЩ от петък също изненада пазарите. Данните разочароваха, както по отношение на създаването на работни места, така и по отношение на ръста в заплатите. Нямаше и увеличение в участието на работната сила.

Поглеждайки данните за няколко месеца назад обаче, докладът не е толкова обезпокоителен. Така че има реална неопределеност дали данните за последния месец са еднократен феномен, или отразяват по-трайни предизвикателства към впечатляващото представяне на пазара на труда, което подпомогна потреблението на домакинствата и окуражи компаниите да инвестират.

Неспособността да се отговори убедително на всички тези въпроси отразява несигурността обвила пазарите, политиките и икономиката. Това обаче не означава, че няма непосредствени последици за инвестиционните портфейли. Напротив, има достатъчно икономическа и финансова неопределеност, за да се подкрепи стратегия за експлоатиране на последния борсов подем чрез ориентиране към качеството, успоредно с нямаляване на цялостния риск.

Отговорите на поставените въпроси предвещават проблеми за САЩ, но в още по-голяма степен за останалия свят. В този смисъл, може би все още не е време инвеститорите да преосмислят многогодишните си експозиции към американските акции и облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 2
michaelis12
преди 5 години
ми скоро big short тва означава за мене, онова до 2700 беше само да подреем совалката за пързалката ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още