IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ООН: Богатите страни пречат на ръста на бедните държави

За пета поредна година Норвегия е начело на световния списък за човешкото развитие, класация на 177 страни, която съчетава жизнените очаквания, нивото на образование и дохода на глава от населението

17:00 | 07.09.05 г.
Автор - снимка
Създател
Развиващите се страни губят около 24 млрд. долара годишно заради протекционизма в земеделието
Развиващите се страни губят около 24 млрд. долара годишно заради протекционизма в земеделието

"Несправедливата" търговска политика на богатите страни пречи на икономическия растеж на бедните държави, според доклад за 2005 година на Програмата на ООН за развитие (ПРООН), представен в сряда във Виена и Ню Йорк.

Според доклада търговските бариери, с които се сблъскват развиващите се страни по отношение на износа си към богатите страни, са средно три пъти по-високи от тези пред обмена между богатите страни.

За пета поредна година Норвегия е начело на световния списък за човешкото развитие, класация на 177 страни, която съчетава жизнените очаквания, нивото на образование и дохода на глава от населението. На последно място е Нигер. Най-изостанали са Централна Азия и страните на юг от Сахара.

Документът показва, че бедните страни формират по-малко от една трета от вноса на богатите страни, но две трети от митническите им постъпления.

Докладът на ПРООН подчертава, че субсидиите на богатите страни за земеделските производители "им позволяват да запазят почти пълен монопол върху световния пазар на селскостопански износ".

Според документа развиващите се страни губят около 24 млрд. долара годишно заради протекционизма в земеделието и субсидиите, практикувани от богатите страни.

Като пример е посочен случаят с европейските производители на захар, които са получили четири пъти по-големи субсидии от световните производители и са предизвикали спад на световните цени, довел до нереализирани печалби в размер на 494 млн. долара за Бразилия и 151 млн. долара за Южна Африка.

Според главния автор на доклада - Кевин Уоткинс, свободният пазар е само реторика, а някои от най-бедните земеделски производители в света се конкурират не с тези от Севера, а с финансовите министри на индустриализираните страни.

В документа ПРООН призовава към "бързи и чувствителни промени в световната политика по отношение на помощите, търговията и сигурността".

ПРООН препоръчва помощите за земеделието да бъдат намалени най-малко с 5 до 10% от стойността на производството, а субсидиите за износа да бъдат незабавно забранени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още