IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десетте събития, които ще определят 2019 г.

От Brexit до търговската война между САЩ и Китай

09:12 | 06.01.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В Бразилия стоте решителни първи дни на Болсонаро

Както често се случва по време на избори, след като победителят вече е известен, гледните точки са две. По отношение на Жаир Болсонаро в Бразилия мнозина очакват да разберат дали той ще промени всичко или, напротив, ще прояви по-голяма склонност към консенсус, отколкото по време на предизборната кампания.

Първите сто дни ще бъдат решаващи. Екипът, който създаде, е компетентен, поне на хартия. Остава да разберем дали държавният глава, който встъпи в длъжност на 1 януари, ще напусне световното споразумение за климата, както направи Тръмп. И дали ще бъде застигнат много бързо от аферите, които вече го заплашват. Това в Бразилия само по себе си не е радикална пречка.

Путин ще продължи да мести пешките си

Тази година Владимир Путин вероятно ще продължи изкусната игра на провокации и военно или дипломатическо настъпление, за да постигне едновременно отстъпление на западните страни на важни за него фронтове – от Близкия изток до Източна Европа, и отмяна на санкциите им след намесата на Русия в Украйна.

Там конкретно неговият враг, президентът Петро Порошенко, е в силна позиция за президентските избори на 31 март. Стопанинът на Кремъл може да започне да налага и бъдещо протеже начело на правителството. Изисквания: руско име, 45 години, лоялен и да не създава спънки.

Салвини трябва да извлече полза от популярността си

Изкушението е твърде силно за Матео Салвини. 2018 беше годината на възраждането на Лига, 2019 ще бъде годината на триумфа й. Благодарение на рекордната си популярност като министър той позволи на партията си да удвои рейтинга си в обществените допитвания до над 35% и да се отдалечи значително от съюзника си, Движение „Пет звезди“.

Виртуално съкровище, което той ще пожелае да материализира в урните, като предизвика нови избори след европейските, които е убеден, че ще спечели. Това ще му развърже ръцете да води собствена политика, без да се съобразява с Движение „Пет звезди“. Салвини обаче трудно ще изпълни всичките си обещания, без да застраши сериозно публичните финанси.

Ново настъпление към Космоса

„Отново на Луната!“. Забравени ли са американските мечти техен астронавт да се разходи на Марс до 2030 г.? Може би не са забравени, но останаха леко на втори план, поне временно. Защото за момента, и с наближаването на 50-годишнината от историческата реплика на Нийл Армстронг „една малка крачка за човека – един голям скок за човечеството“ на 20 юли, естественият спътник на Земята занимава както учените от НАСА, така и китайските им колеги.

Последните имат преднина с програмата им Чанъе. 2019 ще бъде повратна точка за тях с мисиите Чанъе 4 и Чанъе 5, които трябва да бъдат изпълнени тази година. Още в началото на януари Чанъе 4 за първи път в историята на космическата надпревара успя да изпрати космически апарат от тъмната страна на Луната. Чанъе 5 ще донесе на Земята проби от лунната почва.

Американците също обръщат поглед към Луната. През юни 2020 г. тежката ракета-носител SLS, наследник на митичния Saturn V, ще излети за първи път от Кейп Канаверал с космическия кораб Orion, който макар и без хора на борда, ще направи обиколка около спътника на Земята.

Президентски избори в Алжир с или без Бутефлика

Ще си отиде ли или няма да си отиде? Голямата неизвестна около президентските избори в Алжир е свързана с кандидатурата на президента Бутефлика за пети мандат. Предишната му кандидатура преди пет години вече изглеждаше безразсъдна заради инсулта, който преживя през 2013 г. Оттогава той рядко се появява на публични места и председателства само три пъти Съвета на министрите през 2018 г.

Бутефлика обаче няма определен наследник, а военните и политическите кланове може да се самоизядат в търсенето на протеже. Обмисля се дори отлагане на изборите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 2
крас
преди 5 години
СТРАШНОТО ЩЕ НАСТЪПИ КОГАТО ИНВЕСТИТОРИТЕ ОСЪЗНАЯТ , ЧЕ ЗА ЕДНИ И СЪЩИ АКТИВИ СЕ ИЗДАВАТ АКЦИИ И В САЩ И КИТАЙ т.е. за едно и също нещо се плаща веднъж в едната и втори път в другата държава. Коя от двете борси биха избрали инвеститорите - ТАЗИ В САЩ В КОЯТО СА ОФИСЦЕНТРОВЕТЕ ИЛИ ТАЗИ В ШАНХАЙ В КОЯТО СА АКТИВИТЕ на смесените дружества??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
крас
преди 5 години
Битката САЩ - КИТАЙ ще развод между една семейна двойка която притежава активи оценяни по два различни начина на фондовите борси в ШАНХАЙ и НЮ ЙОРК. Желанието на САЩ да надува балона на акциите на намиращите се при тях ОФИС ЦЕНТРАЛИ на смесените американо - китайски дружества среща съпротивата на партньора КИТАЙ , който поддържа тренд на ПЛАВНА ДЕКАПИТАЛИЗАЦИЯ на смесените активи. ВПЕЧАТЛЯВАЩОТО Е, Проблема на САЩ е , че при него са офисите на тези смесени дружества , а в КИТАЙ са активите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още