IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анализатори очакват ускоряване на ръста на БВП на Полша и Унгария

Влизането на двете страни в ЕС през 2004 г. е оказало благоприятно въздействие върху икономиките на двете страни

12:06 | 29.08.05 г.
Автор - снимка
Създател
Анализатори очакват ускоряване на ръста на БВП на Полша и Унгария

Ръстът на икономиките на Полша и Унгария се е ускорил през второто тримесечие на годината поради повишение на износа на автомобили и компютърно оборудване от двете страни, сочи проучване на икономисти, публикувано в медийното издание Bloomberg.

Според изследването на мнението на 15 анализатора през второто тримесечие на годината брутният вътрешен продукт на Унгария е нараснал с 3.8% на годишна база в сравнение с прогнозите за ръст от 2.9%.

Отново според анкетираните икономиката на Полша е нараснала с 2.8% през второто тримесечие, след като през първото регистрира ръст от 2.1% на годишна база.

Влизането на двете страни в ЕС през 2004 година е оказало благоприятно въздействие върху икономиките на двете страни. Това се дължи основно на силното нарастване на износа на компании като полското подразделение на най-големия италиански производител на автомобили Fiat SpA, както и на унгарското продразделение на производителя на електронни стоки Royal Philips Electronics NV.

Анализаторите коментират, че с отпадането на търговските бариери в рамките на ЕС ръстът на икономиките на Полша и Унгария е бил стимулиран от увеличения износ и значително са нараснали инвестициите в двете страни - добра предпоставка за по-нататъшен икономически ръст.

През юни износът на Полша е нараснал до рекордните 6.6 млрд. евро, което е увеличение с 13.4% на годишна база. В Унгария износът през юни е достигнал 4.31 млрд. евро от 4 млрд. евро през предходния месец, или ръст от 8.7% на годишна база.

Безспорно една от причините за насочване на значителни инвестиции към двете страни от големи европейски компании са по-ниските трудови разходи. Средната месечна работна заплата в Унгария е 779 долара на месец, а тази в Полша - 760 долара, на фона на близо 4 500 долара средна работна заплата в Германия.

Днес централният статистически институт на Полша ще обяви предварителните данни за ръста на БВП през второто тримесечие, а утре сутринта същото ще направи и статистическият институт в Унгария.

Двете икономики допълнително се стимулират от намаляването на краткосрочните лихви в двете страни на фона на стабилизиращата се през последната година инфлация.

Централната банка на Унгария занижи равнището на краткосрочните лихви в страната на 22 август за 11-ти пореден път до ниво от 6.25% на годишна база.

През юли инфлацията в Унгария се понижи до 3.7% на годишна база от 3.8% през предходния месец, а тази в Полша достигна 1.3% през юли от 1.4% през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още