IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Финансовата индустрия е двигател на растежа в ЦИЕ

Международните банки контролират 45% от активите на банковата система в региона. Те станаха и основен двигател за бъдещото развитие на банковата система в ЦИЕ

17:34 | 14.07.05 г.
Автор - снимка
Създател
Финансовата индустрия е двигател на растежа в ЦИЕ
Банковият пазар в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) продължава да се разраства изключително бързо, като банковите активи в региона се увеличават с 15% до 658 млрд. евро през 2004 г. от 572 млрд. евро за 2003 г., показва годишното проучване на банковия пазар в Централна и Източна Европа, публикувано от Райфайзен Централбанк Австрия АГ (РЦБ), Виена и Райфайзен Центробанк АГ. През 2003 г. увеличението на активите е било с 10,1% спрямо 2002 г.

Най-голям ръст се наблюдава в Румъния (+53,5%), Украйна (+30,2%) и Русия, която е най-големия банков пазар в региона (+28,5%).

Докато икономическото развитие в региона се запазва високо – прогнозите за 2005 са за годишен ръст от 4,8%, в сравнение с прогнозирания растеж от 1.5% за Еврозоната, то потенциалът за развитие на банковата индустрия в ЦИЕ е многократно по-голям.

В последните две години банките се развиват с три пъти по-бързи темпове отколкото икономиките на тези страни, и тази тенденция се очаква да продължи. Основен двигател на ръста на банковия сектор все още е бързо разгръщащия се корпоративен бизнес, но банкирането на дребно започва да играе все по-важна роля.

Банковата индустрия в страните от Югоизточна Европа (ЮИЕ) и ОНД отбелязва изключително голям ръст. Така например, през 2004 г. корпоративното кредитиране в Централна Европа (ЦЕ), отбеляза ръст от 15%, в ЮИЕ - 32% и в страните от ОНД - 28%. За сравнение в страните от Еврозоната увеличението беше сравнително ниско – едва 5,4%.

Анализът показва, че кредитирането на физически лица отбелязва още по-високи нива на развитие. Цялостният потенциал за развитие на този сегмент става очевиден при съпоставка с данните за Еврозоната, където размерът на кредитирането на частни лица представлява средно около 50% от БВП. За страните от ЦЕ този показател е 12,4% от БВП, за ЮИЕ – 11,9%, и за страните от ОНД – 3,5%.

“Този потенциал за развитие е отражение на по-късния старт на банкирането на дребно в региона... Ние също започнахме дейността си с обслужване на корпоративни клиенти. От 1999 г., постоянно увеличаваме усилията си в Банкирането на дребно, както и разширяването на дейността ни в региона. Днес ние обслужваме повече от 5,2 млн. клиенти в региона,“ казва Херберт Степич, зам.-председател на управителния съвет на РЦБ.

С разрастването на средната класа и увеличаването на доходите, банките започнаха да предлагат нови продукти за физически лица. "Като цяло се наблюдава нарастващо търсене на банкови продукти от физически лица. Търсенето е особено силно при ипотечните и инвестиционните кредити, както и кредитните карти. Актуалността на тези продукти нараства заедно с увеличаването на доходите. В някои страни активите, управлявани чрез инвестиционни фондове се увеличиха почти двойно през изминалата година,” отбеляза Мартин Грюл, главен финансов директор на Райфайзен Интернешънъл.

Международните банки играят решаваща роля в развитието на банковия пазар в ЦИЕ. Навлизането им на пазара не само се превръща в основен стимул за последващи директни инвестиции от други компании, но те стават основни проводници на ноу-хау, както и причина за увеличаване на конкуренцията.

Международните банки контролират 45% от активите на банковата система в региона. Те станаха и основен двигател за бъдещото развитие на банковата система в ЦИЕ. По такъв начин чуждите банки значително допринасят за по-високата стабилност на системата като цяло, въвеждането на нови продукти и стандарти на обслужване, както и за по-ниските цени за клиентите.

Райфайзен, Кредиташталт, Ситигруп и ИНГ бяха първите финансови институции които навлязоха на пазарите на ЦИЕ, последвани от КВС, УниКредит, Сосиете Женерал, Ерсте Банк и Интеса БиСиАй, които посредством придобиването на големи, предимно държавни банки, бързо завоюваха пазарни позиции. За разлика от последните, OTP, която в началото присъстваше само в Унгария, се разви като международна банка, с разрастваща се мрежата от клонове в ЦИЕ.

От банките, които присъстват в региона, водеща е HVB Груп с активи от 35,5 млрд. евро., следвана от Ерсте Банк с 33,4 млрд. евро и Белгийската КВС с 31,9 млрд. евро. С активи от общо 28,9 млрд. евро, Райфайзен подобри пазарната си позиция от пето място през 2003г. на четвърто през 2004 г. На пето място за 2004г. се нарежда УниКредит с 27,3 млрд.евро активи.

По отношение на активите, съответстващи на инвестициите направени в ЦИЕ, първите три са Ерсте Банк (31,7 млрд.евро), KBC (29,8 млрд.евро ) и Райфайзен с 28,6 млрд.евро.

Към края на 2004 г. Ерсте Банк разполага с 1313 банкови офиса, последван от УниКредит с 1201, HVB Груп (1073), ОТР (930) и Райфайзен (916).

Райфайзен и HVB Груп имат най-голямо географско покритие, като присъстват в 15 страни от региона, а ИНГ, Ситигруп и OVAG - в осем страни. Райфайзен и HVB Груп са единствените банкови групи от челната петица за региона, които имат дъщерни дружества и в страните от ОНД.

Международните банки в ЦИЕ – Топ 5 по категории

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още