IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Златото може да поскъпне до 725 долара за тройунция

12:06 | 13.07.05 г.
Автор - снимка
Създател
Златото може да поскъпне до 725 долара за тройунция
Очаква се китайците да харчат все повече за бижута и други луксозни стоки

Златото може да поскъпне до 725 долара за тройунция до 2010 г., прогнозира Греъм Бърч, мениджър на инвестиционен фонд на Merrill Lynch&Co. Според него растящото потребление от страна на Китай и слабият долар са били основната причина за 16-годишния връх от 457 долара за тройунция, достигнат през декември миналата година.

Ценният метал е достигал нивата от 725 долара през 1980 година. Към момента цената му е около 426 долара за тройунция.

“Китайците стават по-богати и процентът на спестяванията им нараства”, казва Бърч. Той смята, че с течение на времето те ще започнат да харчат повече пари за луксозни стоки като бижута, скъпи часовници и т.н.

При сегашните темпове на растеж Китай ще трябва годишно да закупува с 293 метрични тона повече злато, за да задмине Индия, която е най-големият пазар в момента. Този тонаж се равнява приблизително на 4 млрд. долара и се добива за около шест седмици от глобалната минна индустрия.

Китайската икономика регистрира ръст от 9,5% до 1,65 трилиона долара през последната година. В момента страната е най-големият потребител на стомана, цимент, мед, калай и желязна руда в света.

Потреблението на бижута в Китай се е повишило с 11% до 224 тона годишно, според лондонската анализаторска група GFMS Ltd. Прогнозите на Греъм Бърч са за повишение до 600 тона през следващите пет години. За последната година потреблението на бижута в Индия е около 517 тона.

Съществуват въпросителни обаче относно добивът на тези количества. За последната година добивите на злато са се понижили с 4,4% според GFMS Ltd., като ограниченото предлагане би оказало силно влияние на цената на ценния метал. Според Citigroup нивата от декември 2004 година ще бъдат пробити, а според някои анализатори е възможно поскъпване до 850 долара за тройунция в рамките на три години.

Не всички производители обаче печелят от повишението в цените. Добивната индустрия в Южна Африка, най-големият производител на злато в света, страда от 77-процентния ръст на южноафриканския ранд спрямо щасткия долар от 2001 година насам. Разходите на местните компании са предимно в местна валута, а продажбите им – в долари. Според Бърч обаче се очаква силно понижение в курса на южноафриканския ранд в близките две години, което ще се отрази благоприятно на сектора. Само за тази година рандът се е понижил с 15% спрямо долара.

Външните икономически шокове също спомагат за увеличението на цените. Отхвърлянето на Eвропейската конституция във Франция и Холандия понижи доверието на инвеститорите в европейската икономика и златото традиционно изигра ролята на “спасително убежище”. След терористичните атаки на 11 септември 2001 златото се повиши с 5,3 на сто за един ден. На 11 март 2004, когато бяха взривени влаковете в Мадрид, цената му скочи с 0,7%, а след бомбените атентати в Лондон също се наблюдаваше краткотрайно повишение. Подобни събития напомнят на инвеститорите за нуждата от диверсификация, а златото от години се ползва с репутацията на стабилен актив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 20.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още